Nieuws
19 juni 2006 - Mark

Nokia en Siemens fuseren mobiele netwerk divisies

Vandaag hebben Nokia en Siemens aangekondigd hun productie afdelingen van mobiele netwerkapparatuur samen te voegen in één nieuw bedrijf: Nokia Siemens Networks.

De nieuwe onderneming zal in Finland gevestigd worden en alhoewel beide bedrijven 50% van de aandelen krijgen zal Nokia toch de leading partner worden. Siemens is al accoord gegaan met een minderheidsaandeel in het aantal leden van de nieuwe raad van bestuur van de fusiemaatschappij.

Siemens en Nokia verwachten grote kostenbesparingen en een stijging van het rendement te kunnen realiseren door onder andere het personeelsbestand met maximaal 15% in te krimpen. Dat betekent een banenverlies van zo'n 10.000 werknemers. Momenteel telt de nieuwe onderneming nog zo'n 60.000 werknemers.

Nokia Siemens Networks wordt een onderneming met een marktwaarde van 31.5 miljard en een verwachtte jaarlijkse omzet van ruim 16 miljard.

Op de Europese beurzen reageerden de beleggers positief op de aangekondigde fusie. Zowel Siemens als Nokia noteerden maandagochtend in de eerste uren na de bekendmaking forse koersstijgingen van respectievelijk ruim 7 en bijna 2.5%.

Bron: Marketwatch (fusie) en Marketwatch (beurs)Gerelateerde links:
Motorola koopt Deense R&D afdeling van BenQ
Vodafone verkoopt Japanse tak voor 12 miljard
Nokia en Sanyo werken samen
Aandeelhouders BenQ akkoord met overname Siemens Mobile
Opta bekijkt fusie KPN-Telfort
Over de auteur: Mark