Nieuws
25 april 2006 - Ron Smeets

Nokia en MIT's samenwerking verder uitgediept

Ruim een half jaar geleden kondigde Nokia aan dat het ging samenwerken met MIT's Artificial Intelligence Lab (CSAIL) op zoek naar nieuwe wegen in de mobiele wereld.

Inmiddels is het opgerichte Nokia Research Centre bij MIT up and running en hebben de twee partijen weer een tipje van de sluier opgelicht over wat we mogen gaan verwachten van deze high-tech samenwerking.

De komende maanden richt het Lab zich op twee gebieden: de gebruiksvriendelijkeheid bij het bedienen van de vele functie's van moderne mobiele telefoons en de connectivity, al dan niet over het web, van de verschillende mobiele devices met andere mobiele devices, maar ook met PC's en andere gadget's die we in huis gebruiken zoals bijvoorbeeld de digitale fotolijstjes die we vervolgens met onze camphone foto's kunnen 'vullen'.

Bij gebruiksvriendelijke bediening moeten we denken aan stem gestuurde commando's zoals het inspreken van afspraken die direct in de agenda opgenomen worden.

Daarnaast zal het Lab zich ook bezighouden met technieken die de levensduur en capaciteit van accu's drastisch moet vergroten. Een van de problemen die daarbij nu nog optreedt is de warmteontwikkeling.Gerelateerde links:
Universiteit volgt online gedrag WiFi gebruikers
Opvouwbare auto's van MIT
Nokia wil GSM met kunstmatige intelligentie
Nokia's visie op GSM's van de toekomst
NTTDoCoMo's Interconnected Mobile World
De glazen bol van de Yankee Group
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.