Nieuws
28 oktober 2011 - Ron Smeets

Nokia en LG verliezen marktaandeel in Q3 2011

IDC is een van de analisten die ieder kwartaal, deels op basis van schattingen en deels aan de hand van de kwartaalcijfers van fabrikanten, berekent hoe de top 5 van de mobiele telefoonmarkt verdeeld is.

Het afgelopen kwartaal, Q3 2011, waren Nokia, maar vooral LG, de verliezers. Zij verkochten minder toestellen en zagen daardoor hun marktaandeel ook (fors) dalen.

Over het derde kwartaal van 2011 blijken er zo'n 394 miljoen mobiele telefoons (smart- en feature phones) verkocht te zijn. Een stijging van 12.8%, ofwel bijna 45 miljoen toestellen. Nokia is nog steeds de wereldwijde marktleider met 27.1% (31.6% een jaar eerder), maar Samsung komt wederom dichterbij. De Koreaanse fabrikant had in Q3 van 2011 een marktaandeel van 22.3% (vergeleken met 20.5% in Q3 2010).

LG was de grootste verliezer. De tweede Koreaanse fabrikant zag haar marktaandeel dalen van 8.1% in Q3 2010 naar 5.4% in het derde kwartaal van dit jaar. Daarmee staat LG nog wel op de derde plek maar de nummers vier en vijf, ZTE en Apple, komen met rasse schreden dichterbij. Hieronder kun je de grafiek met IDC berekeningen zien. Omdat IDC vooralsnog steeds alleen de Top 5 weergeeft is deze lijst niet bijster interessant meer. Fabrikanten als RIM en HTC staan er bijvoorbeeld niet tussen en het aandeel 'overige fabrikanten' is inmiddels meer dan 36% van het totaal. Tijd om er een Top 10 van te maken, lijkt mij zo ;-)

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.