Toestellen
09 juli 2008 - Menno Stil

Nokia E71 review: Kan Nokia de hype waar maken?

Na lang, heel lang wachten is het dan eindelijk zo ver. De Nokia E71 ligt deze week nog in de winkels. De vraag is nu natuurlijk of de Finnen met dit toestel het succes van de E61 kunnen evenaren? Ofwel, kan Nokia de hype waar maken?

Op zich is het al bijzonder dat ze dit toestel in dezelfde week op de markt brengen als die andere (over)hype-te 'Smartphone' uit California (ik denk dat iedereen wel weet welke ik bedoel ;-))

Maar goed, ik draai al best wat generaties mee op het gebied van Nokia "smartphones". Ver, ver voor de term smartphone was uitgevonden was er de 9210 en die wisselde ik na jaren trouwe dienst voor een 9500 in. Whow hier kon je gewoon via Wlan mee internetten, en god wat was het traag, maar het kon en dat was gaaf. Zelfs TomTom kon erop en dat was toch best wel imposant in die tijd.

Maar na jaren trouwe dienst ruilde ik mijn inmiddels tweede 9500 in voor een E61. Eigenlijk wou ik niet van het communicator idee af, maar de 9500 was inmiddels wel zodanig verouderd dat ik de stap toch heb gemaakt. En ik kan je vertellen die is me nooit tegen gevallen, en ik heb me E61 dan ook helemaal op gebruikt. voor die tijd was het Wlan internet razendsnel en het scherm werkelijkwaar prachtig.

Maar mijn E61 was op en ik moest wel naar wat anders. En toen kwam daar de E90, nou die moest ik hebben. Sjonge jonge wat was die gaaf. Snel/wlan/umts/3,2mp/GPS alles zat erin. Maar na een maand verlangde ik toch weer naar een E61 achtig apparaat, maar dan wel met alles van de E90 erin.

Lang, erg lang moest ik wachten. Maar wat maanden terug begonnen toch de geruchten machine op volle toeren te draaien en na een hoop gesputter poepte hij de E71 uit, een E90 in zakformaat ging dat worden volgens de insiders.

Nou die moest ik hebben dacht ik als klein kind. Maar dagen, weken en zelfs maanden gingen voorbij en er kwam maar niets, tot er in eens een Vodafone presentatie uitlekte met een E71 foto erop, Sjonge jonge wat was die gaaf zeg en ik moest en zou hem dan ook kopen. Maar weer gingen er weken voorbij zonder enig nieuws, tot wat weken geleden het vol op los barste rond de E71.

Ik kon er niet van slapen, iedereen leek hem al te hebben behalve ik, overal stonden inmiddels foto's online van zogenaamde "proto" modellen. Maar afgelopen week was het dan zover. Als een van de eerste in Nederland heb ik een Nokia E71 op mijn bureau, geen proto maar een echt final EU exemplaar. En daar neem ik jullie nu mee naartoe. Ga zitten en hou je vast.

Nokia E71 Unboxing:

De DHL tracking staat op "in aflever route" dus me E71 moet dan toch echt vandaag komen, maar het is al 12:30 en waar blijft hij nou zeg. En toen lag daar het pakketje, en ik scheurde de tape eraf. Om de doos zit een soort van reclame omhulsel, met wat reclametechnisch perfecte spreuken, maar aan de achterkant staat nog wat extra info, ik zoek Nederland op en deze staat er alvast niet bij, wel een Nederlands/Belgisch kopje, maar wat zie ik daar, de hele tekst is in het Frans. Heb ik iets gemist? Ik kijk uit het raam maar zie nog geen Franse tanks de straat binnen denderen, dus Nokia WAAROM? WAAROM praten we in Nederland Frans, weten jullie iets wat wij hier nog niet weten?

Na dat ontdekt te hebben is daar de echte doos. Maar eerst wou ik toch nog even zeuren, de dozen van vroeger waren echt een fotografisch hoogstandje alleen tegenwoordig is het een saaie doos met een afbeelding van het toestel. Nokia breng die dozen van vroeger terug, die waren echt prachtig. Maar ja vroeger was de doos dan wel prachtig, de inhoud was karig, maar karig is de inhoud zeker niet meer en dat is eigenlijk belangrijker. Vroeger kreeg je een accu, lader, boekje en toestel maar tegenwoordig zit er best veel bij.

De E71 komt namelijk met een erg rijke uitrusting.

- Toestel zelf

- Accu

- Lader

- Boekjes

- Lederen hoes

- Lederen hand strap

- USB kabel

- 2GB micro SD kaart

Allemaal zeer netjes en compleet. Het eerste wat opvalt is het formaat van het toestel, ben je erg gewend aan je E61(i) dan kan hij wat klein aandoen, maar ik kom van een E90 en dan is alles eigenlijk kleiner dan je gewend bent dus dan valt het minder op.

Het tweede wat opvalt is de degelijke bouw kwaliteit. Deze is echt subliem, de Nokia E71 is afgewerkt met staal/aluminium en dat maakt hem prachtig maar belangrijker nog zeer degelijk. Verder is het model lekker dun en absoluut niet zwaar (voor hoever een telefoon zwaar kan zijn)

Als je het toestel bekijkt vanaf de front, dan valt op dat er 4 nieuwe knoppen aanwezig zijn, nou helemaal nieuw zijn ze niet want ze zaten al op de E51 maar voor E61(i) gebruikers zijn ze wel nieuw.

Het "symbian" icoontje is vervangen voor een huisje met de zelfde functies en daarnaast vinden we een agenda symbool die je naar de sterk verbeterde agenda brengt. De irritante joystick is vervangen voor een 5punts toets zoals we al zagen op de E61i.

Ook is er een Contacten knop aanwezig en een Berichten knop. Allemaal best handig, en scheelt ook weer snelkoppelingen op je scherm. Draaien we de E71 een kwart (naar links) dan zien we 3 knoppen en een 2,5mm ingang voor je headset.

Het bovenste en onderste knopje zijn voor het harder en/of zachter zetten van het volume tijdens het bellen, beetje raar is deze keuze wel, deze knoppen zaten normaal gezien altijd aan de linkerkant van de toestellen, maar zijn nu naar de rechterkant verhuisd. De andere kant van het toestel laat de MicroSD kaart sleuf zien en de MicroUSB ingang. Deze zitten beide keurig verstopt achter een zeer degelijk rubber klepje, beetje jammer is wel weer dat Nokia heeft gekozen voor een Micro USB ingang, dit heeft natuurlijk te maken met de dikte van het toestel, maar mini USB is gewoon net even iets makkelijker, deze kabels heb je natuurlijk altijd wel voor een ander apparaat in huis.

Het micro SD kaart slot is van een zogenaamd SDHC formaat, dit houdt in dat hij ook de nieuwe MicroSDHC kaartjes ondersteunt, op dit moment betekent dat 8GB, nou de accu erin en gebruiken die hap.

Nokia E71: Telefoon

Het probleem bij "alles" kunners is dat ze in mijn ogen altijd enorm beroerd bellen. Mijn E90 belde bijvoorbeeld vreselijk, deze is zo hoekig gevormd dat bij lange gespreken je het liefst wenst dat je oor na een gesprek ook uitgeschakeld kan worden. Maar zijn grootvader de E61 belt dan weer bagger omdat het toestel zo breed is, en je dus vaak "mis" zit met je oor.

De E71 heeft hier eigenlijk totaal geen last van, omdat hij gewoon minder breed is dan opa. De oorspeaker is uitstekend van volume en ook de grotere speaker is van een puik volume. Maar hoe is het scherm? Nou het scherm is qua specs niet echt uitmuntend, 320 x 240 pixels (QVGA) met 16miljoen kleuren, we kennen het inmiddels wel, maar door de afmeting van het scherm is het in een woord prachtig,

opa E61i heeft een scherm van de zelfde specs maar is door een grotere afmeting dus minder scherp. Vooral op websites is het scherm prachtig en komen de kleuren perfect over.

Sms'en op de e71 gaat uitstekend maar dit is natuurlijk wel te verwachten. Hij is immers voorzien van een qwerty toetsenbord. Het hele gevoel van het toetsenbord is echt in een woord super, het toetsenbord van de E61 is al best lekker.

Het is een beetje lastig uit te leggen, maar de E90 heeft bijvoorbeeld een toetsenbord wat soms wat "hard" ingedrukt moet worden. Het fijne van het E71 keybord is dat de toetsen een soort van mee veren, beetje als op een Macbook keyboard bijvoorbeeld.

Er zijn een hoop merken die met een indicatie lampje werken. Ik persoonlijk vind dit in 1 woord " vreselijk" en was er dan ook niet blij mee dat nokia dit ook ging toepassen, maar goed het kan uit dus dan maakt het niet uit dacht ik nog, maar wat schetst mijn verbazing, Nokia heeft dit echt prachtig opgelost.

De chrome 4 punts toets heeft een bevestigings knop van binnen, hier tussen hebben ze bij Nokia een led ringetje geplaatst, dit is een beetje lastig voor te stellen, en ook fotograferen is niet heel makkelijk, maar het idee is erg mooi en past precies in de klasse die Nokia uitstraalt met de E71, verder werkt het gewoon als een lampje, bij een SMSje knippert hij snel en bij een gemist gesprek knippert hij ook maar dan net ff iets minder snel. Beetje lastig te zien wat hij nou aangeeft is het wel, maar goed het ziet er wel erg mooi uit.

Nokia E71: Alles wat een telefoon tegenwoordig ook moet kunnen:

Aangezien de E71 op symbian draait zou je verwachten dat er weinig veranderd is, maar dit is niet helemaal waar, de E71 draait namelijk op het "S60 Series 3 Platform" achter de schermen zou er volgens Nokia een hoop veranderd moeten zijn, voor de normale gebruiker betekent dit dat je een hoop mooie icoontjes hebt, en dat het NET even vloeiender loopt allemaal.

Internetten op een E71 loopt net even soepeler dan bijvoorbeeld op de E90 of N95. Dit maakt het mobiel internetten (minimaal 3G voor de snelheid is wel gewenst) een stuk fijner, het scrollen over websites gaat geweldig vloeiend, en de browser is sinds de N95/E90 niet vernieuwd, dit betekend dat de browser nog steeds super werkt, en dat er in mijn ogen geen reden is waarom je bijvoorbeeld Opera zou gebruiken.

De E71 browser werkt met een soort "quick view" venster, in de praktijk betekent dit dat je tijdens het scrollen een klein venstertje in beeld krijgt rechtsboven, en dit laat dan de website in het klein zien, zo kun je dus makkelijk zien waar je zit op de website, en dit zorgt er dus voor dat je de weg niet snel kwijtraakt. Maar mensen met een Nokia uit de huidige serie zullen dit vast kennen.

Emailen op de E71 gaat eigenlijk gewoon zoals op de N95/E90 en is eigenlijk weinig nieuws over te melden, het werkt gewoon allemaal best puik maar er zitten ook een hoop dingen aan die niet werken. POP/SMTP mail werkt zonder problemen en ophalen kan via UMTS/HSDPA elke 30 minuten gebeuren als je zou willen. Het nadeel is dat hij niet alle mails even netjes binnen haalt, zo werken mailtjes die via een webformulier zijn verstuurd niet super lekker, en geeft de E71 vaak de melding "kan bericht niet weergeven". Voor mij persoonlijk is dit niet echt storend, aangezien ik mijn Macbookpro overal wel mee naartoe zeul, maar ik kan me voorstellen dat dit als vervelend ervaren kan worden als je je E71 wil gebruiken als mobiel kantoor.

De agenda op de E71 is wel enorm verbeterd, je kunt dit nu het beste vergelijken met exchange agenda (Office Outlook) en werkt hierdoor uitstekend. Je krijgt zeg maar de dag te zien in balken van een uur, Plan jij een afspraak in van 09.00 tot 11.30 dan zijn de balken van 09.00 tot 11.30 dus blauw gekleurd.

Nokia E71: Multimedia

De Nokia E71 is best rijk uitgerust als het op multimedia gebied aankomt ondanks dat het een zakelijk toestel is kan hij best wel alles. Youtube filmpjes spelen via Realplayer is bijvoorbeeld geen probleem, iets waar we bij de E90 bijna een jaar op moesten wachten.

Ook een MP3 luisteren op de E71 is best te doen, en de muziek is uitstekend. Helaas kan je niet je favoriete koptelefoon aansluiten want de E71 heeft een 2,5 mm plug ipv een 3, 5mm plug. dit kan best vervelend zijn, wel ondersteunt hij Stereo blue-touth audio, zelf heb ik hier geen ervaring mee maar ik las op fora dat dit perfect werkt.

Ook de radio werkt zoals je doet vermoeden, maar ja of dit nou het vermelden waard is weet ik niet, de Nokia 8310 had immers al een goed werkende radio en dat is toch al heel wat jaren geleden. Daarom laat ik de voor zichzelf sprekende opties even voor wat het is.

Wel zitten er wat nieuwe functies in het multimedia gedeelte van de E71, nou althans voor mij zijn ze nieuw. Zo is er namelijk de music store. Deze is nog in beta maar ik kreeg er dan ook geen muziekje gedownload. Ik had gezocht op "Acda en de Munnik - Esmee". Maar telkens kreeg ik een dikke server fout maar wel met excuses, nou Nokia het is jullie vergeven.

Zelf ben ik van mening dat MP3 is uitgevonden zodat we lekker nummertjes van internet kunnen downloaden en dan op onze ipod kunnen knallen, maar niet zodat je via UMTS mp3's kunt downloaden in een Nokia music store, dit betekent dus dat als je 20 nummers download van 5MB je al tegen je Fair User Policy aanzit van je mobiele provider, best nutteloos in mijn ogen dus. Maar Nokia zegt "ja maar meneer dan kunt u toch downloaden via Wifi", ja ach dat is wel waar, maar ergens waar ik op wifi kan kan ik dus ook downloaden op me Macbookpro, oftewel het voordeel blijft 0.

Ook heeft Nokia Podcasting ineens uitgevonden zo lijkt het wel. Ik heb nog nooit een podcast gedownload laat staan beluisterd. "Welkom bij de podcast van zaterdag 28 juni 2008. Vandaag hebben we de Anouk prijsvraag, elke tiende beller wint de prijs" "ja goedemiddag je spreekt met Menno, ik heb zojuist de podcast gedownload op me E71 en ik dacht ik bel even" "nou Menno je hebt de podcast van vorige week gedownload dus de prijs is vergeven" Oftewel Offline radio werkt niet en ik ben dan ook van mening dat we dit op telefoons gaan ondersteunen omdat een nieuw model dan nog niet voldoende nieuwigheid bevat en dat er dan iemand is die dan ineens "podcasting" ziet staan in zijn ipod menu.

Nokia E71: Camera.

Het is 2008, een telefoon uitbrengen zonder camera lijkt tegenwoordig toch echt niet meer te kunnen. Zelf gebruik ik mijn gsmcam werkelijkwaar nooit. Maar bij Nokia moeten ze gedacht hebben dat we zitten te wachten op 3,2mp module. Op zich is er weinig mis met de camera van de E71, en hij doet wat er van hem verwacht wordt. En met een maximum resolutie van 2048 x 1536 zijn er genoeg pixels aanwezig voor elke pixel fetisjist.

De binnen foto's hebben alleen de irritante eigenschap heel snel te korrelen. En zijn ook niet echt mooi van kleur. De flitser komt ook niet echt ver, en lijkt alleen geschikt als je een overbelichte foto van je eigen gezicht zou willen maken

De buiten foto's zijn wat raar van kleur, een object dichtbij (zoals mijn auto) ziet er dan opzich wel weer oke uit, maar alles wat verder weg op de foto is dat helaas niet.

Niet veel beter wordt het als je een foto maakt van een wat verder object, de grijze auto lijkt wel wit, de witte auto is overbelicht en de stenen zijn roze ipv licht bruin.

Allemaal een beetje net niet, maar er is mee te leven en er is waarschijnlijk ook niemand die zijn normale camera gaat thuislaten na aanschaf van de E71. Ik althans niet. Maargoed er zijn 3,2mp camphones van andere merken die dit een stuk beter doen.

Ook je videocamera zou ik voorlopig nog maar even meenemen op vakantie, doet het duurdere broertje "E90" het nog met een 640x480 resolutie op 30fps. De E71 moet het helaas doen met 320x240 @ 15 fps, precies de helft dus. Kijk, Nokia moest wel ergens op bezuinigen, anders bleef er weinig over in het voordeel van de E90 zo leek het.

Het lastige van een review schrijven is dat er altijd tientallen dingen vergeten worden, en dat je daar dan pas achterkomt als hij al online staat, en daarom wou ik het hiermee afronden.

De E71 is natuurlijk ook een evolutie van een al bestaand model, en doet alles wat dat model deed maar dan sneller en/of beter. Ook is het symbian besturings systeem inmiddels bij menig lezer wel bekend. Zegt de term S60 of "symbian" je echt niets, dan zou ik toch adviseren om toch echt wat vaker buiten te komen.

Een cijfer geven is altijd lastig, een 10 geven kan bijvoorbeeld al niet aangezien perfectie in mijn ogen niet bestaat. Een 9 wil ik ook weer niet geven, want Nokia moet niet het gevoel hebben dat wat ze nu hebben afgeleverd zo goed is dat ze niet verder gaan met ontwikkelen (jaja Nokia ik weet dat jullie dit lezen), maar een dikke 8 heeft het toestel toch wel echt verdiend.

Plus- en minpunten:

+++ Design / bouwkwaliteit

++ Snelheid besturingssysteem

+ Scherm

--- Camera, zonder camera had hij nog dunner geweest

-- 2,5 mm aansluiting ipv 3,5mm

- Micro USB i.p.v. Mini USB

De Nokia E71 wordt bij diverse webshops vanaf 9 juli in het zwart verwacht, de witte versie zal iets later komen, wil je liever niet wachten dan kan expansys.nl hem al wel leveren (zwarte uitvoering).

Bedankt voor je interesse en ik zie jullie waarschijnlijk wel weer bij de introductie van de E81 ;-) Speciale dank aan Mark en zijn tent.Gerelateerde links:
Nokia beantwoordt vragen over de Nokia E71 en E66
Nokia E71 en E66 officieel aangekondigd
Online demo's van de Nokia E71 en E66 uitgelekt
Zeer uitgebreide video(p)review van de Nokia E71
Over de auteur: Menno Stil