Toestellen
14 september 2010 - Ron Smeets

Nokia E7 hands on

Vanochtend presenteerde Nokia drie nieuwe Symbian^3 toestellen op Nokia World in Londen. Verreweg de meest interessante is volgens mij de E7. Volgens Anssi Vanjoki wordt hiermee het tijdperk van de Communicator nieuw leven ingeblazen.

Dat komt natuurlijk vooral doordat de Nokia E7 relatief groot is (een 4 inch display), een fysiek (slide-out) qwerty toetsenbord heeft en Nokia zich hiermee volledig op de zakelijke mark richt.

Eerste indruk, foto's en video

Ik heb de afgelopen uren, zij het summier, al even met de E7 kunnen spelen en hoewel het nog een prototype was liet hij bij mij een behoorlijk positieve indruk achter. Uiterlijk lijkt het toestel eigenlijk meer op een uit de kluiten gewassen N8 met toetsenbord. Het is dan ook begrijpelijk dat in de geruchtencircuits regelmatig gesproken werd over de N9. De Nokia E7 zal eind dit jaar nog in de winkels verschijnen (Q4) en hij krijgt een adviesprijskaartje van €589,- inclusief BTW en exclusief abonnement.

Waar ik bij de E7 vooral van onder de indruk ben is de email client. Daarin kun je namelijk niet alleen meerdere email accounts en types (POP3, IMAP, Exchange, Gmail etc) beheren maar de gebruikersinterface is ook nog eens zeer slim in elkaar gezet. Switchen tussen accounts kan letterlijk met twee clicks. In onderstaande video die ik van de E7 maakte wordt dat kort gedemonstreerd.

Het toetsenbord is goed ontworpen (spatiebalk in het midden en vier rijen met toetsen) en typt lekker. Er gaat voor veel gebruikers die regelmatig emailen en andere functie gebruiken waarbij tekstinvoer belangrijk is natuurlijk niets boven een fysiek toetsenbord, toch?

Verder kan ik natuurlijk nog geen definitief oordeel vellen over de Nokia E7. Daarvoor moet ik hem echt iets langer in gebruik hebben en dan nog het liefst met een definiteve(re) versie van het OS en de UI. Vooralsnog laat ik jullie dus nog maar even genieten van de foto's en het korte filmpje die ik gemaakt heb.

Nokia E7 hands on @ Nokia World from Mobile Cowboys on Vimeo.

De foto's: Nokia-E7-Front-Open Nokia-E7-Back-Open Nokia-E7-Side-a-Open Nokia-E7-Display Nokia-E7-Keyboard Nokia-E7-Camera

En nog twee foto's van de E7 naast de N8. de gelijkenis spreekt voor zich: Nokia-E7-vs-N8-Front Nokia-E7-vs-N8-Back

De specsheet

Nokia-E7-Specs-a Nokia-E7-Specs-b

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.