Nieuws
07 februari 2011 - Marc Wielaert

Nokia E7 eind maart in de winkels

Nokia kondigt vandaag in een trots persbericht aan dat de E7 eind maart in de Nederlandse winkels zal liggen. Eerder werd al bekend dat het toestel in ieder geval niet vóór maart naar Nederland zou komen.

Het zou niet voor het eerst zijn dat het tijdstip van levering toch nog wat naar achteren (nooit naar voren) blijkt te schuiven, maar het nieuwe Finse vlaggenschip komt dus eindelijk in zicht.

Nokia kan 'n succes maar al te goed gebruiken, maar zal de E7 de indruk maken waar het bedrijf op hoopt?

De tekst van de aankondiging luidt: "De Nokia E7 zal vanaf eind maart in de Nederlandse winkels verkrijgbaar zijn. Deze zakelijke smartphone heeft een indrukwekkend 4-inch ClearBlack-touchscreen en volledig Qwerty-toetsenbord, en is voorzien van diverse zakelijke applicaties uit de Ovi Store. De Nokia E7 is dan ook zowel zakelijk als privé de ideale assistent voor een geslaagde dag. De smartphone ondersteunt zakelijke applicaties van onder andere Microsoft en IBM evenals entertainment en multimediadiensten. Deze combinatie maakt van de Nokia E7 een perfecte partner, zowel tijdens werktijd als daarbuiten."

Het zijn bijzonder spannende tijden voor Nokia. Zoals je vandaag al kon lezen wordt de top van het bedrijf binnenkort schoongeveegd, en aanstaande vrijdag zal Nokia waarschijnlijk bekend maken ten koste van wie. Bovendien wordt veel gespeculeerd over een mogelijke nieuwe samenwerking die vrijdag bekend gemaakt zou worden. Internationaal gonst het van de geruchten dat Nokia ook toestellen met Windows Phone 7 als besturingssysteem uit zal brengen. Het aandeel Nokia is op basis van die geruchten vorige week al 4% gestegen, dus ook de beursvloer ziet een dergelijke strategische alliantie blijkbaar voldoende zitten om erop te gokken dat het daadwerkelijk gaat gebeuren.

In dat ruige vaarwater moet de nieuwe Nokia E7 eind maart bovendien zien op te boxen tegen de komst van een snel groeiende vloot van dual-core Android toestellen die volgende week ongetwijfeld zullen worden aangekondigd tijdens het MWC, het Mobile World Congress in Barcelona - ga er maar aanstaan.

De Nokia E7 draait immers nog altijd op Symbian ^3, de nieuwste versie van het ooit zo enorm succesvolle, maar inmiddels door velen fel bekritiseerde platform. Ik heb zelf een paar maanden geleden al even een testsample van de E7 in handen gehad, en geloof ondanks alle kritiek dat er nog altijd flink wat klanten te vinden zullen zijn voor deze nieuwe "communicator". Dat is een term die ik van Nokia al een hele tijd niet meer hoorde, maar die in het persbericht onverwacht weer boven komt drijven.

Een van de belangrijke redenen voor de zakelijke markt is dat de twee grote concurrenten op smartphone gebied nogal makkelijk omgaan met de data van hun gebruikers - iets waar steeds meer internationale gebruikers hun vraagtekens bij zetten. Met het oog op de professionele gebruiker biedt de E7 toegang tot de Microsoft Exchange-server met Mail for Exchange voor een verbinding met de zakelijke inbox, agenda, contacten, taken en bedrijfbestanden. Dat laatste is een kunstje dat ook andere platforms bieden, zoals je ook Office documenten kan bewerken en PDF-bestanden kunt lezen op het toestel. 

Microsoft ontwikkelde ook "Office Communicator (!) Mobile" voor Nokia-smarthones, en "dat maakt het mogelijk om op de Nokia E7 gebruik te maken van presence- en zakelijke instant messaging-functionaliteit", aldus het persbericht, dat ook melding maakt van een veilige intranettoegang met ingebouwde VPN en een HDMI-uitgang om bestanden, video's en foto's te projecteren.

Daarnaast betekent de keuze voor een telefoon op het Symbian OS dat je er in de regel wezenlijk langer zonder opladen mee kunt werken. De kwaliteit van de ingebouwde camera (8MP) kan een belangrijke overweging zijn, en ook biedt de E7 "USB on the Go", de techniek die Nokia met de N8 introduceerde en waarmee je een USB stick direct op je toestel kunt aansluiten. En dan heb je natuurlijk nog gratis Ovi Maps als een belangrijk en min of meer "unique selling point".

Dus hoewel het platform in de praktijk minder intuïtief en wat omslachtiger werkt dan men inmiddels van andere platforms gewend is, heeft een smartphone als de E7 wel degelijk het nodige in zijn mars - niet per sé méér dan andere smartphones inmiddels kunnen, maar ook niet minder. Afgezien van de vraag of het wel of niet mijn persoonlijke keuze zou zijn, denk ik dat de Nokia E7 ondanks de kritiek op het platform genoeg in huis heeft om een groot aantal klanten te verleiden. De adviesprijs wordt €599.

Over de auteur: Marc Wielaert