Toestellen
12 november 2008 - Ron Smeets

Nokia E63 officieel aangekondigd

Nokia heeft vandaag de E63 onthuld. Dit toestel was de afgelopen weken al meerdere malen in het geruchtencircuit te bewonderen en heeft nu dus ook officieel het daglicht gezien.

De E63 wordt het eenvoudigere, en vooral goedkopere, broertje van de populaire E71, een van de beste Symbian Smartphones van dit moment.

De E63 zal binnen enkele weken de eerte winkels gaan bereiken. Of Nederland en België daar ook al bij zullen zijn is nog niet bekend. Het toestel krijgt, exclusief abonnement en BTW, een adviesprijs van 199 Euro.

Die prijs moet ervoor zorgen dat ook de 'gewone consument' zal gaan kiezen voor de Nokia E-Series en ik moet zeggen dat het prijskaartje inderdaad bijzonder interessant klinkt.

De vraag is natuurlijk wat het verschil in functionaliteit wordt tussen de E63 en zijn grotere broer. Volgens het persbericht zal de E63 wel uitgerust worden met WiFi maar er wordt bijvoorbeeld met geen woord gerept over GPS of de aanwezigheid van een Camera. Toch heeft de E63 ook GPS en Nokia Maps aan boord. Eerdere geruchten spraken ook van een 2 megapixel versie en uit de spec-list (zie hieronder) die ik op de site van Nokia vond blijkt inderdaad dat de E63 bijna net zo compleet uitgerust is als de E71 en dan is het prijskaartje van ca. 200 Euro natuurlijk helemaal interessant geworden.

Verder krijgt de E63 een optie waarmee de gebruiker in één handomdraai kan schakelen tussen zijn of haar zakelijke- en privé instellingen. Denk aan mail-account's, favoriete website's en social networks die je gescheiden wilt gebruiken. De E63 wordt in twee trendy kleuren geleverd, rood en blauw.

De belangrijkste specs:
- 2.36 inch QVGA display
- 2 Megapixel camera met LED flitser
- Qwerty toetsenbord
- 3.5mm headset aansluiting
- microUSB aansluiting
- microSD geheugenkaart optie (max. 8GB)
- quad-band GSM
- GPRS/EDGE en UMTS support (geen HSDPA dus)
- WiFi
- Bluetooth 2.0 (met A2DP support)
- Email support (IMAP4, Mail for Exchange, POP3 en SMTP)
- GPS met Nokia Maps
- FM Radio met RDS

De complete lijst kun je hier bekijken.

 Nokia-E63-rb

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.