Toestellen
19 april 2011 - Ron Smeets

Nokia E6 en X7 gekiekt; X7 komt waarschijnlijk niet naar NL

Gisteravond, tijdens het Yes Telecom event, waren op de 'stand' van Nokia de twee nieuwste Symbian (Anna) toestellen te bewonderen, de Nokia E6 en de Nokia X7.

Ter plekke kon ik beide toestellen die overigens nog niet voorzien waren van de final Symbian Anna versie (op de X7 stond zelfs nog Symbian^3) al even van dichtbij bekijken. Voor wat betreft de X7 heeft het, gezien het feit dat daar dus nog geen Symbian Anna op stond, weinig zin om er verder iets zinnigs over te zeggen. Toch had Jurgen Thysmans van Nokia nog wel wat nieuws te melden.

Nokia E6 en Nokia X7, eerste 'indruk'

De Nokia X7 zal naar alle waarschijnlijkheid namelijk NIET in Nederland verkocht gaan worden. "Wij denken dat de Nokia X7 in de Nederlandse markt moeilijk te positioneren zal zijn en dus is het zeer waarschijnlijk dat Nokia dit toestel niet in Nederland zal gaan uitbrengen. Definief is die beslissing nog niet, maar zoals we het nu kunnen beoordelen komt de X7 niet in de Nederlandse winkels". Dat is ook de reden dat Nokia Benelux vorige week, toen de X7 samen met de E6 gepresenteerd werd, geen informatie over de prijs en beschikbaarheid van de X7 in Nederland gaf. Op zich, als ik de X7 zo bekijk, zou dat jammer zijn. Nokia's nieuwste high-end 'muziek-toestel' heeft, door de bijzonder vormgegeven hoeken, namelijk wel een vrij unieke uitstraling. Enfin, laten we hopen dat Nokia zich nog bedenkt, de komende weken. Natuurlijk lees ik ook graag wat jullie er van vinden. Reageer en stem op de nieuwe poll. Zoals gezegd, de Nokia X7 heeft een duidelijk eigen uitstraling. Wat ik wel jammer vind is dat het toestel relatief dik is. De bolle achterzijde is in het midden zelfs net zo dik als de E7 die ook nog een fysiek qwerty toetsenbord heeft.

De Nokia E6 is op het eerste gezicht een zeer waardige opvolger van de populaire E71 en E72. De E6 is ontworpen met ietwat rondere vormen, maar voelt wel veel degelijker aan dan bijvoorbeeld de goedkopere E5. De toevoeging van een touchscreen display zal voor diegenen die de afgelopen twee jaar de E71 of E72 gebruikt hebben, even wennen zijn, maar het voegt zeker wat toe in het dagelijkse gebruik van het toestel. Denk aan het schakelen tussen diverse profielen en snellere (met één 'druk' op het scherm) toegang tot email, agenda en andere applicaties waarvan shorcuts of widgets op een van de vijf homescreens geplaatst kunnen worden. Het toetsenbord (dit exemplaar had overigens een, franstalig, Azerty toetsenbord) van de Nokia E6 voelt ook prettig aan en typen gaat als 'vanouds'. Extra handig vind ik vooral dat Nokia de spatiebalk iets 'hoger' gemaakt heeft. Daardoor wordt de kans dat je per ongeluk een andere toets raakt weer een stuk kleiner. Tussen het display en het toetsenbord zitten ook weer de vertrouwde Nokia menu-toetsen. Dat is voor 'E7X' gebruikers wellicht handig, maar doordat al deze functies nu ook direct via het touchscreen te benaderen zijn lijken knoppen als 'email', 'contacts', 'agenda' en 'home' een beetje overkill.

Zoals gezegd, de Symbian Anna versie die op dit exemplaar van de Nokia E6 stond was nog niet final (vooral het design en wat performance tweaks die ongetwijfeld nog verwerkt moeten worden) dus heeft het nog geen zin om daar al een (defintief) oordeel over te vellen.

Op de volgende twee pagina's kun je een aantal foto's bekijken die ik gisteravond van de E6 en de X7 gemaakt heb. Enjoy!

Nokia X7 fotoshoot

Foto's van de Nokia X7:

Nokia-X7-Front-Home Nokia-X7-Back Nokia-X7-Top-a Nokia-X7-Bottom Nokia-X7-Side-l Nokia-X7-Side-r Nokia-X7-Speaker-Bottom Nokia-X7-Speaker-SIM Nokia-X7-Back-Camera Nokia-X7-Front-Top Nokia-X7-Front-Tilt-b

Nokia E6 Fotoshoot

Foto's van de Nokia E6:

Nokia-E6-Front Nokia-E6-Back1 Nokia-E6-Top Nokia-E6-Bottom Nokia-E6-Side-l Nokia-E6-Side-r Nokia-E6-Camera Nokia-E6-Qwerty Nokia-E6-Home Nokia-E6-Menu Nokia-E6-Front-Tilt

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.