Nieuws
10 maart 2008 - Mark

Nokia dit jaar minder populair in China?

Dat zou je kunnen afleiden uit het bericht dat de Finse toestelmaker voor dit jaar een minder lucratieve deal gesloten heeft met China's grootste distributeur van mobiele telefoons dan vorig jaar.

De Finnen maakten namelijk bekend dat China Postel voor 2008 een afname-contract getekend heeft met een waarde van 2 miljard dollar, zo'n 500 miljoen lager dan het contract van 2007.

Mmmh, een daling van maar liefst 20%. Zou dat kunnen duiden op een dalende populariteit van Nokia toestellen in China? Of zijn de lagere gemiddelde toestelprijzen hier schuld aan?

Echter, als je de 'kleine lettertjes' van de contracten leest wordt al snel duidelijk dat de betreffende contracten niet echt waterdicht zijn als het gaat om de werkelijke afname van het aantal Nokia toestellen. De waarde wordt weliswaar geschat op 2 miljard dollar, maar er geen sprake van een afnameverplichting voor China Postel. Kortom, als de Chinese distributeur dus zou besluiten om dit jaar in totaal voor maar 500 miljoen aan mobieltjes bij Nokia te bestellen, dan kan dat.

Dus, zo mag je in ieder geval concluderen. De bedragen die in deze contracten genoemd worden zeggen eigenlijk helemaal niets over de populariteit van Nokia in China. Daarvoor kun je beter kijken naar de daadwerkelijke verkoopcijfers die de Finnen ieder kwartaal bekend maken en die vergelijken met de cijfers van een jaar eerder.

Hiermee, zo beweren analisten, is dus ook niet te controleren of de 2.5 miljard dollar deal van vorig jaar ook daadwerkelijk 2.5 miljard dollar heeft opgeleverd voor Nokia.Gerelateerde links:
Nokia heeft nu 40% van de toestelmarkt in handen
Nokia 7500 dit kwartaal in China al te koop
China Mobile gaat uitbreiden
Chinese miljardendeal voor Nokia
Nokia ook populair in China
Nokia mikt op emerging markets
Over de auteur: Mark