Geruchten
25 september 2012 - Ron Smeets

Nokia denkt aan patentzaak tegen de Windows Phone 8X van HTC

Het is nog een gerucht van, natuurlijk, een anonieme bron, maar als het klopt dan kunnen de juristen van Nokia en HTC alvast wat extra kerstinkopen gaan doen, als in: de rekeningen worden weer gespekt ;-)

Het gerucht gaat dus dat Nokia denkt aan het starten van een 'copy-paste' (patent)zaak tegen HTC. De Finse fabrikant zou van mening zijn dat de Windows Phone 8X van HTC een kopie is van de Nokia Lumia 820. Daarbij wordt met name het ontwerp van de behuizing genoemd.

Beide toestellen hebben, nagenoeg dezelfde, ronde vormen aan de voorzijde die overgaan in een afgeronde achterkant. Tsja, als je naar de Lumia 820 van Nokia en Windows Phone 8X van HTC kijkt dan klopt dan misschien wel een beetje, maar of dat voldoende is om een patentzaak te starten, en winnen, is nog maar zeer de vraag. De juristen zullen er ongetwijfeld alles aan doen om Nokia ervan te overtuigen dat een dergelijk juridisch gevecht zin heeft, en dus gewonnen kan worden.

Chris Weber, bij Nokia verantwoordelijk voor Sales en Marketing, heeft onlangs via Twitter al wat sneren uitgedeeld aan het adres van HTC. Hij schreef toen: "er is meer nodig dan het gebruik van dezelfde kleuren om de innovatie van de Lumia 820 te evenaren". Natuurlijk wil dat nog niets zeggen over een eventueel op handen zijnde juridische actie tegen HTC.

De vraag is echter ook in hoeverre, nogmaals; als deze geruchten kloppen, Microsoft zich hier mee gaat bemoeien. De software gigant heeft grote belangen (al dan niet financieel) in zowel Nokia als HTC en ik kan mij niet voorstellen dat ze bij Microsoft blij zijn wanneer Nokia en HTC elkaar voor de rechter dagen. De kans is groot dat Balmer en de zijnen daar een stokje voor zullen steken. We zullen zien. 

De Lumia 820: Nokia-Lumia-820-a

De Windows Phone 8X van HTC: WP8X-HTC-a

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.