Nieuws
21 november 2009 - Ron Smeets

Nokia definitief NIET naar MWC 2010

Zo'n twee maanden geleden werd er al volop over gespeculeerd dat Nokia in 2010 mogelijk NIET aanwezig zijn zijn op het belangrijkste event voor de Mobiele Insdustrie, het MWC in Barcelona.

Tegenover UnwiredView heeft de Finse fabrikant min of meer bevestigd, zo lijkt het althans, dat Nokia alleen als de joint venture Nokia-Siemens  aanwezig zal zijn in Barcelona, en niet als toestel fabrikant dus. Hoewel de uitspraken van Nokia er niet om liegen houd ik toch nog altijd een slag om de arm. Ik denk namelijk dat het nu al DE stommiteit van 2010 zou zijn wanneer Nokia zich niet laat zien op het MWC. Zo dom zullen ze toch niet zijn?!

Als we het PR bureau van het MWC zelf mogen geloven dan zijn de Finnen echter wel zo dom!

In een reactie aan UnwiredView liet het betreffende PR bureau namelijk weten dat Nokia inderdaad geen stand zal hebben op het MWC van 2010. Op de lijst met deelnemers zijn de Finnen ook niet te vinden. De PR woordvoerders van het MWC voegen er wel aan toe dat Nokia verbonden blijft aan het MWC en dat de fabrikant op 'andere manieren' wel aanwezig zal zijn in Barcelona tijdens het Mobile World Congress van 2010.

Ok, behalve enkele sprekers uit Finland zal dat dus waarschijnlijk betekenen dat de toestellen op stands van aanwezige distributeurs en providers te vinden zullen zijn. Maar of de Finnen rondom het MWC nog iets anders zullen organiseren is nog maar zeer de vraag. Als ik heel eerlijk ben hoop ik dat de verklaringen van Nokia en het MWC alleen betrekking hebben op de standruimte van Nokia en organiseren de Finnen toch een persmeeting met wellicht enkele toestel aankondigingen en, belangrijker nog, hun (aangepaste) mobiele visie en strategie voor de komende jaren.

Zoals gezegd vind ik, als Nokia het MWC echt links laat liggen, dit een uiterst domme actie van Nokia. Niet opdagen op het belangrijkste mobiele evenement van het jaar waar de gehele wereldpers aanwezig is en alle fabrikanten, providers, ontwikkelaars en andere mobiele bedrijven hun laatste nieuwtjes en toekomstvisie en -strategie presenteren is in mijn ogen niet alleen arrogant (Nokia is immers nog steeds de grootste), maar ook een gemiste kans. Ik denk dat de concurrentie van Nokia er overigens niet echt om zal treuren. De vraag is natuurlijk wel wat het niet opdagen van Nokia gaat betekenen voor de bezoekcijfers van het MWC?

Voor de volledigheid hieronder nog even beide Engelstalige 'quotes'. Met dank aan UnwiredView!

Nokia's officiele verklaring: "Nokia is committed to Mobile World Congress, as it has been since the event started. In 2010 Mobile World Congress (MVC), Nokia will focus on its infrastructure business and the congress programme of seminars and speaking opportunities, customer and media activities. We have seen during the recent years that in Mobile World Congress we get the biggest benefit for the infrastructure part of our business. Therefore we will focus on this for 2010 and so Nokia Siemens Networks will continue to have a stand in the exhibition area. Nokia remains committed in MWC and will be present in Barcelona in many ways. Nokia has for more than decade hosted its own Nokia World event which has become a globally recognized leading mobile Internet forum. This forum is our primary forum for showcasing our vision, devices and solutions as well as meet with industry partners and customers."

De verklaring van het MWC: "Nokia will not exhibit at next year’s Mobile World Congress. However Nokia remains committed to Mobile World Congress and to the GSMA. Overall, Nokia will continue to have a significant presence at Mobile World Congress, in terms of leveraging the event to conduct business meetings and networking, as well as participating in the conference programme. In terms of exhibition, Nokia’s strategy for the 2010 Mobile World Congress is to emphasize the infrastructure side of their business through Nokia Siemens Networks’ presence at the event. Nokia speakers are also expect to present in the conference programme at the Mobile World Congress."

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.