Nieuws
11 augustus 2011 - Ron Smeets

Nokia: "De N9 komt voorlopig NIET naar Nederland"

Sinds de lancering van de Nokia N9 wordt volop gespeculeerd over de vraag of het toestel nu wel of niet in Nederland uitgebracht gaat worden. Het ontbreken van een productpagina op de Nederlandse Nokia site, zoals die wel al op de productpagina's van de Finse fabrikant in de ons omringende landen staat, was een veeg teken.

Officieel had Nokia tot nu echter nog niets bekend gemaakt over de Nederlandse lancering, of niet, van de N9. Vandaag kreeg ik het groene licht om het officiele statement, met informatie die ik enkele weken geleden al kreeg, te publiceren. De Nokia N9 zal (voorlopig) inderdaad NIET in Nederland op de markt gebracht worden.

Nokia's officiële statement: "Na het positieve onthaal van de Nokia N9, wordt het product nu beschikbaar in verschillende landen wereldwijd. Op dit moment zal het toestel niet beschikbaar komen voor de Nederlandse markt.

De roll-out wordt markt per markt bepaald en elk land beslist zelf welke producten worden geïntroduceerd. Deze beslissing is gebaseerd op lokale marktexpertise, marktopportuniteiten en een grondige evaluatie van bestaande en aankomende producten uit Nokia’s uitgebreide portfolio."

Wat ik hier nog aan kan toevoegen is het feit dat de 'aankomende producten' die in deze beslissing meegewogen zijn betrekking heeft op de komst van de eerste Windows Phone toestellen. Nokia wil in Nederland, als een van de zes belangrijkste markten voor de Finnen, voorkomen dat de N9 in het vaarwater daarvan gaat zitten.

Dat betekent dus dat iedereen die een Nokia N9 wil aanschaffen zich dus zal moeten wenden tot de parallel import van (online) retailers. Op zich niet zo'n probleem, maar dat betekent waarschijnlijk wel dat het toestel dan dus iets duurder zal zijn (vanwege de import- en transport kosten). Het feit dat Nokia in haar statement zegt dat de N9 'op dit moment' niet naar Nederland zal komen impliceert dat het toestel mogelijk wel in een later stadium alsnog, officieel, hier in de winkels kan gaan verschijnen, maar daarover laat de Finse fabrikant, op dit moment, nog niets los.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.