Nieuws
03 november 2014 - Ron Smeets

Nokia bijna verleden tijd; welkom Microsoft Lumia Vertrouwde smartphone merk verdwijnt nu echt

Nog even en dan is het zover. Over enkele dagen is de naam Nokia, in combinatie met smartphones, definitief verleden tijd. Zeg nooit nooit naturlijk maar voorlopig ziet het er niet naar uit dat Nokia ooit nog terug zal keren in de smartphone wereld.

Microsoft maakte enkele uren geleden op haar Franse facebookpagina al bekend dat Microsoft Lumia de nieuwe naam wordt van de huidige Nokia Lumia toestellen en dat de site en andere uitingen binnen nu en enkele dagen omgedoopt zullen worden.

Kort daarna bevestigde Nokia Nederland het bericht, onder andere met een eigen facebook update. Zoals gezegd zat dit er al aan te komen, maar dat neemt niet weg dat met het verdwijnen van de naam Nokia ook een defintief einde aan een tijdperk komt dat voor mij bijna twintig jaar geduurd heeft.

Mijn allereerste mobiele telefoon was dan wel geen Nokia, maar tussen 1995 en is er nooit een dag geweest dat ik geen Nokia had. Ok, sinds in in 2005 met Mobile Cowboys begon geldt dat natuurlijk voor alle merken, maar toch. Tussen 1995 en 2005 heb ik tientallen Nokia's gehad en gebruikt en doorgaans vrijwel altijd met veel plezier. En nu? Toch maar een Asha aanschaffen? Of de Nokia X? ;)

UPDATE (17u10): Ik werd net gebeld door het PR Bureau van Microsoft Mobile (ja, weer een andere naam ;)) De vriendelijke dame aan de andere kant van de lijn wist mij te vertellen dat het verdwijnen van de naam Nokia nog geenszins zeker is. De veranderingen die vanmiddag, eerst via Frankrijk, wereldkundig gemaakt werden, betreffen, zo liet zij weten, alleen een 'Social Media rebranding' van Nokia. Mijn conclusie dat Microsoft dus, zoals al geruime tijd gespeculeerd wordt, de naam Nokia laat verdwijnen op smartphones zou niet kloppen. Want daarover is immers nog niets bekend gemaakt. Nee, dat snap ik, en dat zal ook nu niet bevestigd worden zolang Microsoft de officiele bekendmaking nog niet gedaan heeft. Maar waarom zou je starten met het veranderen, of weglaten, van een naam als je daar geen verdere bedoelingen bij hebt. Ik bedoel, Nokia Nederland wordt Microsoft Lumia... maar de naam Nokia mag nog altijd door Microsoft gebruikt worden. Enfin, dat jullie het weten ;) 

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.