Nieuws
25 januari 2012 - Ron Smeets

Nokia beboet voor SPAM SMS in Australië

Nokia is in Australië veroordeeld tot een boete van ruim 44.000 Euro vanwege het versturen van SPAM SMS'jes. Op zich geen groot Nederlands nieuws, ware het niet dat de Finse fabrikant dezelfde SMS'jes hier ook (regelmatig) verstuurd.

Het betreft de zogenaamde '5 essentiële tips' SMS die iedere Lumia gebruiker standaard ontvangt als het toestel voor het eerst verbinding maakt met een mobiel netwerk.

Volgens de Australische wetgeving vallen deze SMS'jes dus onder een lokale anti-SPAM wetgeving omdat de ontvanger geen mogelijkheid geboden wordt om zich uit te schrijven voor deze SMS service, die overigens wel gratis is. Ik ben benieuwd of de Australische uitspraak en boete nog gevolgen gaat krijgen voor Nokia in andere landen. Down Under is Nokia in ieder geval al gestopt met de SMS dienst en volgens Reuters zal de fabrikant ook het gebruik ervan in andere landen herzien en/of verminderen. Het betreffende SMS'je:

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.