Toestellen
26 oktober 2011 - Ron Smeets

Nokia Asha 200 / 201, 300 en 303 met S40 ook gepresenteerd

Behalve het Windows Phone 'geweld' heeft Nokia vandaag in Londen ook nog een viertal nieuwe Series 40 toestellen gepresenteerd. Die hebben de familienaam Asha gekregen.

Hieronder kalk ik alvast de belangrijkste specs van deze vier feature phones, voor iedereen die geen 400+ Euro wil neertellen voor een Windows Phone Nokia ;-)

Een van de nieuwtjes die Nokia te melden had is het feit dat Angry Birds nu ook voor Series 40 toestellen beschikbaar is. De goedkoopste van deze nieuwe feature phones zijn de Nokia Asha 200 met dual sim en de Nokia Asha 201 (een 'single' sim variant). Beiden krijgen een prijskaartje van 79 Euro (inc. BTW) en verschijnen respectievelijk in het vierde kwartaal van dit jaar (Asha 200) en eerste kwartaal van 2012 (Asha 201), in de winkels.

Voor dat schamele bedrag krijg je een toestel dat qua specs best goed voorzien is. Opvallend is de 1 GHz processor die in alle Asha modellen ingebouwd is. Verder hebben de Asha 200 en 201 een 2 megapixel camera, 3.5mm audio (headset) aansluiting, dual band GSM met EDGE (2.5G) support, een 2.4 inch QVGA display, een fysiek qwerty toetsenbord onder het display, microSD geheugenkaart gleuf (max. 32GB) Bluetooth, microUSB aansluiting en een 1430mAh accu. Met die accu kun je volgens Nokia 52 uur onafgebroken muziek luisteren. De speaker van de Nokia Asha 200 / 201 is de 'hardste' die ze ooit in een dergelijk toestel ingebouwd hebben. In de praktijk klinkt die, zoals gewoonlijk bij mobiele telefoons, wel weer erg schel.

De Nokia Asha 300 is een candybar touch-and type model met een standaard keypad. Dit toestel zal ook nog dit jaar in de winkels verschijnen (Q4 dus) en gaat 119 Euro kosten (inclusief BTW). De belangrijkste specs: 1 GHz processor, quad band GSM met UMTS en HSPA support, een 5 megapixel camera met autofocus, 2.4 inch resistive touchscreen display (QVGA), 3.5mm audio (headset) aansluiting, microSD (max. 32GB), FM Radio Tuner en Bluetooth 2.1

Het 'high-end' model van de Asha familie wordt de Nokia Asha 303. Dit toestel valt, uiterlijk, vooral op door de bijzonder positionering van het touchscreen display. Dat lijkt op het toestel te liggen en is zo'n 2mm dikker dan de rest van de Asha 303. Voor een toestel met een prijskaartje van 159 Euro (incl. BTW) is de Asha 303 bijzonder compleet uitgerust. Zo heeft hij een 2.6 inch capacitief display (QVGA), quad band GSM met UMTS en HSPA support, dezelfde 1 GHz processor als de andere 'Asha's', WiFi, Bluetooth, microSD (max. 32GB) een 3.5mm audio (headset) aansluiting en een accu die tot een maand standby tijd kan leveren. Ook de Nokia Asha 303 zal nog dit jaar in de winkels verschijnen.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.