Geruchten
06 juli 2009 - Ron Smeets

Nokia Android op komst?

Er gingen al geruchten over de mogelijke onthulling van een 12 megapixel Nokia en een nieuwe high-end N-series tijdens de komende editie van Nokia World in Barcelona. Dit weekend is er nog een gerucht opgedoken. Volgens The Guardian zou de Finse fabrikant tijdens Nokia World namelijk een Android Smartphone gaan presenteren.

Dat zou voor Nokia, dat al jaren versmolten is met Symbian, een bijzonder verrassend besluit zijn. Analisten claimen dat de gang naar Android ingegeven zou zijn door het dalende marktaandeel van Nokia op het gebied van smartphones. In 2007 was 47% van alle smartphones, wereldwijd, nog afkomstig van Nokia. Eind 2008 was dat al gedaald tot 31%.

Behalve het dalende smartphone marktaandeel zou ook de min of meer mislukte poging om van Symbian een Open Source besturingssysteem te maken voor andere fabrikanten bijgedragen hebben aan het besluit om een Android based toestel te gaan ontwikkelen.

We zullen zien wat hier van waar blijkt te zijn. Mij klinkt het nog ietwat te ongeloofwaardig in de oren maar feit is wel dat Nokia wereldwijd (en ook hier in de BeNeLux) marktaandeel aan het inleveren is. Kijkend naar de totale mobiele telefoonmarkt dan heeft Nokia op dit moment wereldwijd nog 36% daarvan in handen. Begin 2008 was dat nog bijna 41%. Daarmee zijn de Finnen nog veruit de grootste, maar de dalende trend lijkt ingezet en zal moeilijk te stoppen zijn. Dat hebben we in het verleden al vaker zien gebeuren bij marktleiders.

Tekening via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.