Geruchten
11 februari 2014 - Ron Smeets

Nokia Android; gaat het dan toch gebeuren?

Op 31 maart 2012 publiceerde ik een artikeltje dat nogal wat uiteenlopende, en zelfs boze, reacties los maakte; Ik had kort kunnen spelen met Nokia's eerste Android, de Tukeva 500 die kort daarna gelanceerd zou worden. Het verhaal erbij was misschien wat ver gezocht maar ik wist zelfs onze, kort daarna ex-, cowboy Marc te overtuigen. Enfin, het was een, flauwe of niet, 1 april grap.

En nu doen al enkele maanden geruchten de ronde dat Nokia toch zou werken aan een (low end) Android smartphone, de Normandy (foto). Een bijzondere naam voor een prototype van de Fins-Amerikaanse fabrikant. Normandië was immers de plek waar de Amerikanen aan land kwamen op D-Day en de bevrijding van Europa gestalte kreeg. 

Je zou bijna gaan denken dat de naam Normandy gekozen is door de Amerikanen van Microsoft om subtiel aan te geven dat ze de Europese Finnen nu echt gaan bevrijden (of verlossen) van..., ja van wat eigenlijk? Hun laatste procenten marktaandeel? De neerwaartse trend? OK, het marktaandeel Windows Phone stijgt licht, maar dat van Nokia in geheel daalt nog steeds. Enfin, eerst maar eens afwachten of er echt een Nokia Android gaat komen.

Volgens de Wall Street Journal (login verplicht) staat de onthulling van de Nokia Normandy, die mogelijk de naam Nokia X gaat krijgen, gepland voor het MWC. Nokia houdt daar weer een (grote) persconferentie voor de presentatie van nieuwe toestellen (en diensten wellicht). Over de specs van de Nokia X of Normandy wordt ook al volop gespecuieerd. Zo zou het toestel een dual core snapdracon 200 SoC processor krijgen met 512MB RAM, een 4 inch scherm en 4GB geheugen. Ofwel, een low-end smartphone.

Het was al lang geen nieuws meer dat Nokia ontwikkelaars in de afgelopen jaren regelmatig Android prototypes gemaakt hebben, maar die waren alleen maar bedoeld als 'hulp' bij hun eigen ontwikkelingsprocessen en om er voor te zorgen dat ze de 'vijand' beter leerden kennen. Dat gebeurt bij alle fabrikanten.

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.