Toestellen
30 maart 2012 - Ron Smeets

Nokia 808 Pureview komt toch naar Nederland

In Barcelona verraste Nokia mij, en de halve mobiele wereld, met de presentatie van de 808 Pureview, een Symbian smart - of beter gezegd camphone - wiens camera voorzien is van een 41 megapixel sensor en extreem goede audio (voor opname) kwaliteit.

Aanvankelijk liet Nokia weten dat de 808 Pureview niet in de planning stond om ook in Nederland op de markt te komen. Echter, gisteren dook een tweet op waarin het tegendeel beweerd werd.

Gezien de bron van de tweet, @jurthys, en het feit dat hij deze social media update publiekelijk postte, mogen we er dus gevoeglijk van uit gaan dat het klopt. Wanneer de 808 Pureview in de Nederlandse winkels (of mogelijk alleen de Nokia online shop) zal liggen is nog niet bekend. De adviesprijs wel; die wordt €599,- Niet echt goedkoop, maar je krijgt dan ook een monster multimedia smartphone ;-) Dat is althans wel wat mij, en Cowboy Marc's eerste ervaringen waren. Bovendien was onze cameraman, die nogal wat ervaring heeft met audio en video, in Barcelona ook danig onder de indruk van de 808 Pureview.

Een ander opvallende melding in de tweet (zie screenshot hieronder) was de toevoeging '41MP + HAAC'. Het eerste deel slaat natuurlijk helemaal op de camera. De HAAC eAAC+ (zie update hieronder) specificatie is wel nieuw. Cowboy Marc heeft daar vanochtend wat onderzoek naar gedaan. Helemaal zeker kon hij het nog niet zeggen, maar dit is wat hij vond (en denkt) dat HAAC betekent.

"Ik begrijp na enig surfwerk dat het moet staan voor aHead AAC. Nog geavanceerder dan eAAC+? Ik vermoed dat het gaat om "ahead" in de zin van "vooraf": niet de weergave, maar de opname wordt direct gecomprimeerd. Dat is op zichzelf niet nieuw (er zijn natuurlijk allang MP3-recorders), maar wel als dat in de extreem goede kwaliteit gebeurt die ik tijdens het MWC heb gehoord."

UPDATE (13u15): Ik kreeg net van de twitteraar, Jurgen Thysmans, de melding dat HAAC dus een 'typo' was. Daar had dus wel degelijk eAAC+ moeten staan, zoals Coqboy Marc ook al vermoedde. Zie ook de volledige specs list van Nokia zelf.

Goed, het ziet er dus naar uit dat we hier in Nederland (en Begië omdat de tweet ook gericht was aan onze Belgian Cowboy Carl), binnenkort ook de 808 Pureview, officiëel, kunnen kopen. Ik ben benieuwd wie van onze lezers nu al zegt: "Doe mij die maar". Even de interesse peilen dus reageer maar!

De tweet: Nokia-808-Pureview-NL-Tweet

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.