Accessoires
09 mei 2006 - Ron Smeets

Nokia 770 beter dan de Samsung Q1

Dat concludeert de Washington Post in de gisteren gepubliceerde review van de Samsung Q1 UMPC.

Volgens de toonaangevende Amerikaanse krant is de Q1 welliswaar licht en draagbaar, maar omdat het een volwaardige PC is wil je al vlug extra software en andere tools installeren. Omdat de gemiddelde UMPC, zo ook de Samsung Q1, echter niet over een normaal toetsenbord en DVD Rom beschikt wordt dat een stuk moeilijker. OK, je kunt die accesoires allemaal los erbij krijgen (voor veel geld), maar dan gaat het concept van de UMPC weer verloren.

Een ander nadeel is de capaciteit van de hard disk die met 36Gb wat aan de krappe kant is. Een fatsoenlijke iPod of andere MP3 speler wordt al met 40 of 60 Gb uitgerust. Ook de relatief lage reolutue van het display (640x480) wordt genoemd als een van de minpunten. En de knop waarmee je een hogere resolutue kunt simuleren maakt de tekst op het display vervolgens nagenoeg onleesbaar dus dat werkt ook niet.

Feitelijk, zo zeggen de reviewers van de Washington Post, ben je beter af met een Nokia 770 tablet. Al was het maar vanwege het feit dat die niet als 'volwaardige mini PC' in de markt gezet wordt en dus een heel ander verwachtingspatroon schept. Bovendien kost de Nokia minder als de helft van een Q1.Gerelateerde links:
Intel en Samsung schuldig aan dure UMPC?!?
Samsung UMPC laat het drie keer afweten
Andere 'UMPCs' completer en goedkoper
Accesoires niet standaard bij Samsung UMPC
Kansloze actie van Nokia en Linksys
Samsung UMPC duurder dan laptop
Nokia Internet Tablet eindelijk in de winkels
Nokia's internet tablet
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.