Reviews
11 mei 2018 - Ron Smeets

Nokia 7+: een complete smartphone voor de prijs van ’n halve Nokia was al op de weg terug, maar met de 7+ gaat dat in sneltreinvaart

Iedere keer als ik een nieuwe, moderne, Nokia smartphone zie dan schieten beelden van 12 tot 22 jaar geleden door mijn hoofd, maar daarover later meer. In Barcelona onthulde HMD Global, de huidige eigenaar van Nokia, een aantal nieuwe smartphones. Het meest in het oog springende nieuwe model was zonder enige twijfel de Nokia 7+, en dan vooral in de zwart-koperen uitvoering. Dat toestel ligt sinds eind april in de winkels en kijkend naar zijn prijskaartje, 399 euro voor het losse toestel, zou je misschien kunnen denken dat het vooral een mooi ontworpen toestel is met mid-range specs die niet kunnen tippen aan de Galaxy S9, Huawei P20 Pro en dergelijke. Nou, dat klopt maar ten dele. Ja, de specs zijn op veel punten een tikkeltje minder, maar de prijs is letterlijk vijf tikken lager. Hieronder kun je mijn videoreview van de Nokia 7+ bekijken en leg ik uit waarom meer dan de helft van alle smartphone gebruikers met deze betaalbare smartphone prima uit de voeten zouden kunnen.

Zeer fraai design… jammer van die vingervlekken!
Ik zei het al in de video maar de zwart-koperen variant van de Nokia 7+ is wat mij betreft een van de mooiste smartphones die op dit moment in de winkels liggen. De wit-koperen variant vind ik dan weer minder mooi, en dan zeg ik het subtiel. Het is natuurlijk helemaal een kwestie van smaak, maar van de circa 50 vrienden, familieleden en collegae die het toestel gezien en vastgehouden hebben vindt vrijwel iedereen de zwart-koperen Nokia 7+ een zeer fraai ogend, en zelfs geweldig mooi, toestel. De afwerking van de koperen accenten en display is zeer strak en oogt zeer luxueus. Zeker voor een mid-range geprijsd toestel. Toch is er wel een dingetje wat ik moet melden. De achterzijde van het toestel heeft een matzwarte afwerking. Die is heel erg gevoelig voor (vinger)vlekken. Kwestie van vaak poetsen zou je dus denken? Helaas, je poetst je letterlijk een ongeluk en dan nog blijven sommige vlekken zichtbaar. Daar hadden ze bij Nokia iets anders voor moeten verzinnen want die vlekken verpesten soms de looks van het toestel.

Camera presteert meer dan gemiddeld
Het is bij de Nokia 7+ heel makkelijk om te vergeten dat je een toestel in handen hebt dat minder dan de helft kost van de bekende high-end smartphones van de grote merken. Bij het beoordelen van de prestaties moet je daar ter degen rekening mee houden, al valt het verschil in kwaliteit soms nauwelijks te ontdekken. De Nokia 7+ heeft bijvoorbeeld een dual 12 megapixel camera van Carl Zeiss op de achterzijde zitten. De foto’s en video’s die je daarmee maakt doen echt niet veel onder voor de kiekjes van de triple Leica cam van de Huawei P20 Pro of de dual camera van de Galaxy S9+. Omdat beelden zoveel meer zeggen dan woorden heb ik hieronder een korte video geplaatst met daarin zes foto’s die op hetzelfde moment met de drie toestellen gemaakt zijn. Alle foto’s zijn gemaakt met de standaard instellingen van de camera’s op de hoogste resolutie. Je ziet achtereenvolgens een verkeersbord met vergezicht, 10 x ingezoomd op een klooster, een close-up foto, het uitzicht van de Gulperberg, nogmaals maar dan tijdens schemering en een nachtfoto van Kasteel Hoensbroek. De foto’s zijn verder niet bewerkt, op het toevoegen van de toestelnaam om ze uit elkaar te kunnen houden na. Natuurlijk, bij het inzoomen en midden in de nacht maken de Huawei en Samsung iets betere foto’s, maar die van de Nokia 7+ zijn zeker niet veel slechter. Ook hier geldt weer dat de prijs-kwaliteit verhouding het grote verschil maakt.

Altijd de nieuwste Android versie
Nokia zei bij haar terugkeer op de smartphone markt dat ze gekozen hebben voor Android One, de versie van het smartphone OS zonder eigen user interface of app sausje, om ervoor te kunnen zorgen dat de toestellen altijd als een van de eersten voorzien worden van de nieuwste Android versies en beveiligingsupdates. Dat was een boude belofte, maar inmiddels is wel duidelijk dat Nokia die ook inlost. De Nokia 7+ werd af fabriek uitgerust met Android 8.0 Oreo, maar binnen een week nadat het toestel voor het eerst in de winkels verscheen was daar de update naar Android Oreo 8.1 al. Een versie die de meeste andere grote(re) toestelmerken nog (lang) niet gaan uitrollen. Daar zit je dan met je gloednieuwe Galaxy S9+ die twee maanden eerder op de markt kwam, meer dan dubbel zo duur is, maar nog steeds Android Oreo 8.0 draait. Nee, de Android keuze en het daaraan gekoppelde update beleid is ook een van de grootste voordelen die de nieuwe Nokia smartphones, en de Nokia 7+ in het bijzonder, hebben ten opzichte van de (veel) duurdere concurrenten. Nu maar hopen dat Nokia de 7+ eind dit jaar niet alleen van Android P (9.X) voorziet maar ook het jaar daarna Android Q (10.X) nog gaat uitrollen voor dit toestel. De tijd zal dat ons leren. Eind dit jaar zullen de eerste Nokia’s, uit 2017, toe zijn aan de tweede Android versie-upgrade.

Accu met uithoudingsvermogen
De Nokia 7+ heeft een 3800mAh accu. In combinatie met een 6 inch scherm lijkt dat misschien wat aan de krappe kant. Het scherm is echter een full HD+ variant, en geen QHD, waardoor die minder stroom verbruikt. Daarbij komt ook dat Android One efficiënter gebruikt maakt van processor en geheugen waardoor het toestel minder stroom verbruikt. Tot slot is de Qualcomm Snapdragon 660 processor een stuk energiezuiniger dan de 835 en 845 modellen die in de meeste high-end smartphones te vinden zijn. Al met al betekende het tijdens de testfase van de Nokia 7+ met één acculading, bij gemiddeld gebruik, makkelijk twee dagen vooruit kon. Maar ook bij intensiever gebruik, met veel schermtijd is het eind van de dag makkelijk haalbaar. Er is een accutest die ik met alle review toestellen doe. Ik stel het toestel dan in als wifi hotspot voor mijn tablet of laptop, zonder het toestel verder veel te gebruiken. De Galaxy S9+ is na een uurtje of 10 wel leeg. Mijn Huawei P20 Pro hield het veel langer uit, zo’n 14 uur. De Nokia 7+ zat er tussenin met ruim 12 uur.

Nokia is nu toch écht terug van weggeweest!
Even terug naar de periode tussen 1995 en 2005. Toen was Nokia nog 100% Fins en had het merk 42% van de wereldwijde mobiele telefoonmarkt in handen. In Nederland lag het marktaandeel Nokia in die jaren regelmatig zelfs boven de 65%. De Nokia 2100, 3110, 5110, 6110, 6310, 7110, 8110, 9110 en iets later de N95, N81 en E71, het waren allemaal iconische en zeer succesvolle GSM’s. Met de komst van de iPhone en touchscreen smartphones (2007/2008) ging het snel bergafwaarts met Nokia. Microsoft, en Windows Phone, moesten vanaf 2011 het tij keren maar het ging van kwaad tot erger. Totdat de Chinezen zich met het oude Nokia gingen bemoeien. HMD Global kondigde eind 2016 aan dat er weer smartphones met het Nokia merk op de markt gingen komen. Contractueel mocht de naam Nokia tot 1 januari 2017 niet voor smartphones gebruikt worden. Die afspraak dateerde uit te tijd toen Microsoft de smartphone divisie van Nokia had overgenomen. Begin 2017 onthulde HMD Global de eerste moderne Nokia Android smartphones en binnen een jaar stond er een complete portfolio van toestellen, in alle prijsklassen van 100 tot 800 euro. Het zwaartepunt ligt echter op de low- en mid-range categorie; smartphones met prima specs en prestaties voor een prijs die fors lager ligt dan die van Samsung, Apple en Huawei. De Nokia 7+ is daar het ultieme bewijs van.

Het eindoordeel van de Nokia 7+
Zoals ik in de video ook al riep is de Nokia 7+ mijns inziens een smartphone waar meer dan de helft van alle smartphone gebruikers makkelijk uit de voeten zouden kunnen. Ja, hij heeft misschien niet die super high-end specs van de Galaxy S9 of de P20 Pro, maar voor hetgeen de meeste van ons met een smartphone doen voldoet de Nokia 7+ meer dan genoeg. En dan te bedenken dat hij nog geen 400 euro kost. Kijk ik naar de prijs-kwaliteit verhouding, dan heb ik de afgelopen twee jaar geen betere smartphone in mijn handen gehad dan deze Nokia. Heeft hij dan helemaal geen nadelen? Over de vingervlek gevoeligheid en de moeite die het kost om die weg te poetsen heb ik het al gehad. Dat is echt jammer, maar geen deal breaker. Een ander minpuntje is misschien dat de Nokia 7+ niet (spat)waterdicht is. Dat zou hem, zeker met de zomervakantie voor de deur, helemaal af gemaakt hebben. Maar deze nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen van de Nokia 7+. Het fraaie design, de zeer goede en uitgebreide specs, de prima Carl Zeiss camera’s, Android One, de uitstekende accu en natuurlijk dat . De Nokia 7+ mag wat mij betreft op ieders lijstje om in overweging te nemen bij de keuze voor een volgende smartphone.

Design en bouwkwaliteit: 9.0
Specificaties: 8.0
Camera: 8.5
UI en OS: 9.0
Accu: 8.5
Prijs: 10

De Nokia 7+ scoort een 8.8 op de schaal van Mobile Cowboys. Hieronder staan nog enkele kiekjes van het toestel.