Toestellen
23 april 2009 - Ron Smeets

Nokia 6216 Classic gepresenteerd

Nokia heeft vandaag tijdens de WIMA Conference in Monaco een nieuw toestel met NFC technologie gepresenteerd, de 6216 Classic. Bij NFC, dat staat voor Near Field Communication, worden gegevens uitgewisseld wanneer de zender en ontvanger heel dicht bij elkaar in de buurt zijn (maximaal enkele centimeters) of elkaar aanraken (denk ook aan gadgets als Poken en MyNameIsE).

Deze vorm van commnicatie onder andere te gebruiken voor het delen van gegevens als visitekaartjes, foto's etc. maar kan ook toegepast worden bij toegangscontroles (bioscopen, musea, evenementen) en zelfs betalingen. De creditcard gegevens van de gebruiker worden beveiligd opgeslagen in de NFC chip zodat hij of zij bij het afrekenen van een product alleen maar even met het toestel tegen de kassa of terminal hoeft te 'tikken'.

De Nokia 6216 Classic wordt de vervanger voor de 6212 die vorig jaar geintroduceerd werd. Nokia's nieuwste NFC toestel ondersteund bovendien de optie waarbij de NFC functie in de SIM-kaart wordt ingebouwd zodat providers de NFC technologie nu ook rechtstreeks aan hun klanten kunnen aanbieden. Bij het oude toestel moest e.e.a. nog door Nokia geregeld en ingesteld worden.

De SIM-kaart optie maakt het gebruik van NFC straks veel toegankelijker. Natuurlijk zullen kassa's en dergelijke ook nog geschikt gemaakt moeten worden alvorens we massaal met onze mobieltjes op deze manier toegang tot bioscopen, musea, evenemten kunnen krijgen en onze lunch, benzine of andere producten kunnen gaan afrekenen.

De Nokia 6216 Classic zal overigens pas vanaf het derde kwartaal beschikbaar komen. Duur wordt hij niet, zo'n 180 Euro (incl. BTW, excl. abonnement).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.