Toestellen
27 februari 2009 - Ron Smeets

Nokia 5800 XpressMusic review

Formeel ligt de Nokia 5800 XpressMusic vanaf gisteren (26 Februari) in de winkels. Twee weken geleden viel er al eentje bij mij op de deurmat. Kortom, tussen de drukte van Barcelona door moest ik ook nog even de tijd vinden om deze langverwachte en reeds veelbesproken nieuwe Nokia te reviewen.

Toen de 5800 XpressMusic afgeleverd werd was het wel even schrikken. Wat had Nokia namelijk bedacht? "Laten we de betreffende Journalisten en Bloggers een op maat geconfigureerd toestel sturen". Zo was de doos van mijn review exemplaar voorzien van een speciale hoes met daarop mijn naam. Op het toestel zelf stond bovendien de 'Song for Ron', een serenade van Nokia aan het adres van mijzelf en Mobile Cowboys. Leuk gedaan.

Het eerste, en belangrijkste, wat we bij het beoordelen van de 5800 XpressMusic in ogenschouw moeten nemen is het feit dat het toestel Nokia's eerste serieuze touchscreen toestel is sinds de geflopte 7710 van enkele jaren geleden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de Finnen bij hun hernieuwde touchscreen avontuur bewust ervoor gekozen hebben om eerst een mid-range model op de markt te zetten en niet direct te komen met een N-Series. Met andere woorden: "nog even de kat uit de boom kijken dus en afwachten wat de reactie van het publiek zal zijn voordat we de rest van ons kruit verschieten."

Rekening houdend hiermee is de eerste echte conclusie die je over de 5800 XpressMusic kunt trekken dat het, voor een midrange musicphone, een bijzonder compleet uitgevoerd toestel is geworden. Ondanks de relatief geringe aanschafprijs (rond de 300 Euro) krijg je een toestel met functies als WiFi en GPS, een 3.2 megapixel camera, 3.2 inch touchscreen display van 360 x 640 pixels en 8GB geheugen. Verder is deze Nokia ook geschikt voor gebruik op UMTS en HSDPA netwerken. Dat laatste is vooral handig als je onderweg muziek wilt downloaden vanuit bijvoorbeeld de Nokia Music Store.

Het complete pakketNokia-5800-XpressMusic-Compleet

De meeste aandacht tijdens de beoordeling van de 5800 XpressMusic moet natuurlijk uitgaan naar de touschreen bediening. Nokia heeft, en daar kun je niet onderuit, ervoor gekozen om als laatste van de grote fabrikanten met een toushscreen toestel op de markt te komen en dan zou je mogen verwachten dat ze in ieder geval geleerd hebben van de fouten die anderen inmiddels wel gemaakt hebben. Deels is dit zeker waar. De User Interface van de Nokia 5800 XpressMusic werkt veel soepeler dan bijvoorbeeld de TouchWiz en TouchFLO UI van respectievelijk Samsung en HTC. Symbian S60 Touch is overduidelijk beter doordacht ontwikkeld dan die van de meeste concurrenten maar mijns inziens kan het nog niet tippen aan de UI van de iPhone.

Het virtuele Qwerty toetsenbordNokia-5800-XpressMusic-Qwerty

Het scherm reageert goed, snel en soepel. Typen op het virtuele qwerty toetsenbord werkt echter niet zo soepel als bij de iPhone omdat bij de versie van Nokia de verschillende toetsen naadloos aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor raak je snel een verkeerde toets en ben je eigenlijk genoodzaakt de stylus te gebruiken. Leuk is wel weer de mogelijkheid om met je eigen handschrift tekst in te voeren. Daarvoor moet je dan wel eerst een 'handschrift training' doorlopen zodat per letter en symbool opgeslagen wordt hoe jij het schrijft. Daarbij moet je wel goed opletten bij letters als de 'p', 'i' en 'o'. Daar geeft het toestel namelijk al snel een foutmelding dat de ingevoerde letter te veel lijkt op respectievelijk de 'D', 'l' en '0'. Even de tijd voor nemen dus.

Handschrift trainingNokia-5800-XpressMusic-Handschrift

Toch kleven er ook nog enkele kleine onvolkomenheden aan de Touchscreen User Interface van de Nokia 5800 XpressMusic. Zo moet je soms één- en dan weer twee keer klikken op een menukeuze voordat de selectie opstart of opent. Erg verwarrend. Een voorbeeld: je kiest in het hoofdmenu voor 'Berichten' door het één keer aan te raken. Wil je vervolgens de 'Inbox' openen dan moet je twee keer tikken op je keuze. Hetzelfde geldt ook weer bij het openen van berichten. Onhandig en moeilijk aan te wennen.

Erg goed vind ik de afmeting van de scroll-bar aan de rechterzijde van het scherm (waar nodig). Die is namelijk breed genoeg om hem fatsoenlijk te kunnen bedienen zonder dat je daarvoor de stylus nodig hebt. Iedereen met een Windows Mobile toestel weet wel wat ik hiermee bedoel.

Erg handig en gebruiksvriendelijk is bovendien de Media Bar. Dit snelkoppeling menu kun je op elk moment (en in elke applicatie) te voorschijn toveren door de touch toets die net rechts boven het display zit aan te raken. Via de Media Bar heb je direct toegang tot de meest belangrijke multimedia functies: Muziekspeler, Foto Gallerij, Ovi Share, Video menu en de Internet Browser.

De Media BarNokia-5800-XpressMusic-Media-Bar2

Bij de bediening kun je in het home scherm kiezen voor de weergave van snelkoppelingen naar contactpersonen of applicaties. Helaas kun je het display niet zo indelen dat je een combinatie van beide opties kiest. Op zich is daar wel voldoende ruimte voor. Bij de keuze voor snelkoppelingen naar applicaties ben je nameiijk gebonden aan een maximum van vier keuzes. Het zou handig zijn als je daaronder nog (een deel) van je contacts menu zou kunnen weergeven. Een verbeterpuntje voor volgende (software) versies. De N97 die over enkele maanden uitkomt voorziet hier overigens al in.

Zoals gezegd is de 5800 XpressMusic een bijzonder compleet uitgevoerd toestel. Functies als WiFi en GPS in combinatie met Nokia Maps werken naar behoren (let wel weer op de eventuele abonnementen die afgesloten moeten worden om stemgestuurde navigatie te kunnen gebruiken). De 3.2 megapixel camera presteert daarentegen maar matig. Zeker als je hem vergelijkt met andere Nokia toestellen. Foto's krijgen, bij iets minder daglicht en gebruk van de flitser al snel een grijs-blauwe waas.
Nokia-5800-XpressMusic-Camera-View

Als muziek toestel komt de 5800 XpressMusic wel weer bijzonder goed uit de verf. De geluidskwaliteit is subliem en ik durf zelfs te beweren dat deze Nokia betere geluidsprestaties biedt dan een iPod of iPhone en zelfs niet onder doet voor de high end Sony Ericsson Walkmanphones. Ook de kwaliteit van de externe stereo speakers is behoorlijk. Normaliter klinkt muziek die je daardoor beluistert al vlug te schel en 'krassend' maar de speakers van de 5800 hebben daar, mits je de volumeknop niet te ver open draait, nauwelijks last van. Om de kwaliteit van de af te spelen muziek nog beter aan te passen aan je eigen wensen heeft Nokia een 8-bands equalizer ingebouwd met de mogelijkheid om je eigen voorkeuren in te stellen.
Nokia-5800-XpressMusic-Equalizer

Het display van de 5800 XpressMusic is een 3.2 inch TFT die binnen en uit de zon goed leesbaar is. Kom je echter in het volle licht dan is de leesbaarheid van het scherm ineens zo goed als weg. Jammer want voor een touchscreen toestel is het natuurlijk extra belangrijk dat het scherm te allen tijde goed leesbar is. Een ander nadeel, en iets wat ik overigens de laatste tijd steeds vaker tegen kom, is de moeilijke leesbaarheid van het display als je een gepolariseerde zonnenbril draagt. Sommige schermen blijven dan goed leesbaar maar in veel gevallen, zo ook bij deze Nokia, moet je je zonnenbril afzetten of het scherm een kwart slag draaien om de polarisatie factor op te heffen.

Uiterlijk hoort de 5800 XpressMusic zeker niet bij de mooiste toestellen die momenteel te koop zijn. De Finnen hebben naar mijn idee iets teveel goedkoop ogend plactic gebruikt. Wat wel weer een mooi effect geeft zijn de rode en blauwe accenten aan de zijkant van het toestel en in de dikke rand om het display. Diezelfde rand zorgt er bovendien voor dat het scherm ietwat verzonken ligt waardoor het minder snel beschadigd raakt. Letwel, het touchsreen display van de 5800 XpressMusic is weliswaar sterk maar zeker niet zo krasvrij als bijvoorbeeld de iPhone. Daarvoor krijg je er dan ook een rubberen hoes bij en ik raad iedereen aan het toestel daarin ook daadwerkelijk te bewaren wanneer je hem los in je (broek)zak gaat stoppen.
Nokia-5800-XpressMusic-Gallery

Verder ligt het toestel wel lekker in de hand en, ook niet onbelangrijk, is hij voor belangrijke en veelgebruikte functies zoals bellen en SMSen goed met één hand te bedienen. Jammer is wel de ietwat omslachtige weg naar het bellen van een contact of recent nummer als je gebruik maakt van het touchscreen en niet, zoals vroeger ;-), de groene 'verbind toets' links onder het display. Tik je twee keer op het nummer dan verschijnt de optie 'Bellen' onder in beeld. Als je die selecteerd moet je vervolgens eerst weer een keuze maken tussen 'Spraak' of 'Video' oproep voordat het gesprek gestart wordt. OK, ik geef toe dat de meesten deze optie maar zelden zullen gebruiken, maar het blijft omslachtig. Zoals gezegd kun je beter kiezen voor de groene toets onder het display of de 'Bel toets' links onder op het touchscreen display. Een ander nadeel is de weergave van het keypad terwijl je een gesprek aan het voeren bent. Stel je moet een nummer intoetsen tijdens het gesprek (voor het voice respons systeem van een helpdesk of zo) dan moet je even weten dat je in het touchscreen scherm moet kiezen voor de optie 'Bellen', rechts onder op het display, om het keypad tevoorschijn te toveren. Niet echt logisch als je het mij vraagt.
Nokia-5800-XpressMusic-SMS-Keypad

Het uithoudingsvermogen van de accu is prima. In de twee weken dat ik het toestel gebruikt heb hoefde ik hem gedurende de dag nooit tussentijds op te laden. Bij normaal gebruik gaat de accu zeker twee dagen mee. Bij iets intensiever gebruik kwam ik in ieder geval probleemloos de dag door.

Conclusie:
De Nokia 5800 XpressMusic is een leuk touchscreen toestel met een goede prijs-kwaliteit verhouding. De Touchscreen bediening en gebruiksvriendelijkheid van de User Interface zijn veel beter dan die van de meeste concurrenten maar kunnen nog niet tippen aan die van de iPhone. Gevorderde Nokia gebruikers zulle weinig moeite hebben om te wennen aan de nieuwe User Interface. De Finnen en Symbian hebben er namelijk voor gezorgd dat het menu en de bediening nog steeds de bekende Nokia degelijkheid en look-and-feel uitstraalt.

Pluspunten:
+++ Prijs / Kwaliteit verhouding
+++ Complete uitrusting
++ Soepele en gebruiksvriendelijke touchscreen User Interface
+++ Geluidskwaliteit

Minpunten:
--- Enkele onlogische bedienings ongemakken
-- Leesbaarheid scherm in volle licht / zon.
- Goedkope materialen

Nog enkele foto's:
Nokia-5800-XpressMusic-Back2
Nokia-5800-XpressMusic-Top
Nokia-5800-XpressMusic-Side-b
Nokia-5800-XpressMusic-Side-a
Nokia-5800-XpressMusic-Muziekspeler
Nokia-5800-XpressMusic-Accu
Nokia-5800-XpressMusic-Doos-Ron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.