Toestellen
02 oktober 2008 - Ron Smeets

Nokia 5800 XpressMusic onthuld

Daar is ie dan, ruim een jaar nadat Nokia het toestel zelf even haar opwachting liet maken in een fimpje tijdens het Press Play evenement in Londen hebben de Finnen hun eerste touchscreen toestel officieel aan de wereld getoond.

Hoe die er uit ziet was natuurlijk al lang geen verassing meer gezien de vele geruchten en 'gelekte afbeeldingen' van de afgelopen maanden. Of we de 5800 XpressMusic nog niet voor de komende feestdagen in de winkels verwachten is nog een kwestie van afwachten. Volgens de Finnen zal hij in de loop van het vierde kwartaal wereldwijd beschikbaar komen. De adviesprijs ligt rond de 330 Euro (incl. BTW).

De vraag is nu natuurlijk hoe de gemiddelde consument op deze nieuwe Nokia zal reageren. Verheugd omdat er nu eindelijk ook een touchscreen toestel van de grootste toestel fabrikant ter wereld in de schappen ligt of teleurgesteld dat Nokia ruim anderhalf jaar later is dan de belangrijkste concurrent. Met andere woorden, rent iedereen nu weer naar de winkels of voelt het toch een beetje als mosterd na de maaltijd? Er is immers inmiddels keus genoeg als je op zoek bent naar een touchscreen toestel. Sony Ericsson, LG en Samsung zijn maar drie voorbeelden. Ik hoor graag hoe jullie hier over denken.

Ja, ik weet dat velen het vergelijk met de iPhone inmiddels meer dan moe zijn, maar laten we niet vergeten dat Nokia er in Augustus van 2007 zelf mee begonnen is door het toestel op een iPhone achtige wijze te presenteren in het eerdergenoemde filmpje.

Maar goed, we zullen zien hoe deze mid-range Musicphone, want dat is toch het kenmerk van de 5XXX serie (anders was het wel een N-Series geworden) het in de praktijk gaat doen. Ik wil hem in ieder geval wel even onder handen nemen, als het Nokia blieft ;-)

De belagrijkste specs zet ik hieronder nog even op een rijtje:

- UMTS 2100, GSM/Edge, HSDPA connectivity
- Symbian S60 Taco 5 OS
- 3.2inch 640×360px, 16M color touchscreen display
- 3.2mpx autofocus camera with dual LED flash and 30 FPS VGA recording
- Built-in A-GPS and Wi-Fi
- USB 2.0 and Bluetooth 2.0
- 3.5mm headphone jack, TV-Out port
- 150MB of User memory
- microSDHC memory card slot (up to 16GB, 8GB memory card in a box)
- Dimensions: 111×52×15.5mm
- Weight: 109 gr

De bewuste video uit Augustus 2007:

http://www.youtube.com/watch?v=OvBqtx43x90

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.