Nieuws
21 januari 2009 - Ron Smeets

Nokia 5800 wel of niet in de winkels?

De afgelopen dagen bereiken ons steeds meer berichten dat de Nokia 5800 XpressMusic, die in diverse landen al een tijdje in de winkels ligt, ook hier in Nederland leverbaar is. Met name de online retailers als Typhone, GSM Wijzer en Femmefone melden op hun site sinds afgelopen zaterdag dat het toestel op voorraad ligt en er zijn ook al diverse consumenten die het toestel inmiddels besteld en ontvangen hebben.

Navraag bij Nokia wijst echter uit dat de 5800 pas vanaf volgende week officieel in de winkels zou (mogen) liggen. Het lijkt er echter op dat de diverse winkels en retailers, die de voorraad natuurlijk eerder in huis hebben dan de officiele releasedatum, hun eigen plan trekken en de toestellen eerder in de verkoop gooien. Op zich niets mis mee natuurlijk.

Echter, kijkend naar de gemiddelde losse toestelprijs van de 5800 XpressMusic, dan zie ik dat die op dit moment hoger ligt dan de adviesprijs van Nokia zelf. Gemiddeld betaal je op dit moment zo’n 350 Euro voor het losse toestel, inclusef BTW, en dat is toch bijna 20 Euro meer dan het prijskaartje van 332 Euro dat Nokia adviseert.

Tel daarbij op het feit dat toestelprijzen van online retailers normaal lager zijn dan de adviesprijzen van fabrikanten en je kunt je gaan afvragen of deze actie van de retailers om het toestel al vóór de officiele lanceerdatum in de winkels te leggen toch vooral bedoeld is om even extra te profiteren van kopers die niet het geduld hebben om nog een paar dagen langer te wachten.

Overigens gebeurt het steeds vaker dat toestellen online eerder te koop zijn dan dat de fabrikanten melden. Soms gaat het om zogenaamde parallel import waarbij de retailers hun voorraad vullen met exemplaren die ze uit het buitenland, waar de betreffende toestellen wel al te koop zijn, halen. Dat gebeurde onder andere in grote getale met  de eerste generatie van de iPhone en, recenter, de Google G1. Vaak zijn de prijzen dan, door de bijkomende kosten zoals invoerrechten, nog veel hoger dan hetgeen de fabrikanten adviseren.

Leuk is wel dat Nokia desgevraagd nog steeds blijft beweren dat het toestel op dit moment nog NIET verkrijgbaar is.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.