Nieuws
21 oktober 2008 - Ron Smeets

Nokia 5800 en Samsung i7110 op de Symbian Smartphone Show

UPDATE (14u45) Foto's van de i7110 toegevoegd.

Vandaag en morgen wordt hier in Londen de Symbian Smartphone Show gehouden.

Bij binnenkomst ben ik gelijk maar even langs gegaan bij de twee nieuwste Symbian aanwinsten van Nokia en Samsung, de 5800 XpressMusic en de i7110.

Helaas hadden ze bij Samsung vanwege een keynote presentatie even geen los modelletje liggen dus voor goede foto's moet ik straks nog even terug. In de paar minuten dat ik met het toestel heb gespeeld kan ik niet anders dan bevestigen dat het een bijzonder compleet toestel is.

Minpuntje is wel de ietwat vreemd werkende touchpad midden onder het display. Die kun je namelijk gebruiken als een soort van mousepointer. Om een menukeuze te selecteren moet je er verlvolgens op drukken maar daardoor beweegt dan ook de mousepointer weer waardoor de kans klein is dat je ook daadwerkelijk datgene opent wat je in eerste instantie geselecteerd had. Wellicht is het een kwestie van oefening. Ik zal het straks nog eens proberen.

Dan de Nokia 5800 XpressMusic. Daarvan was wel een 'los' toestel aanwezig op de stand van S60. Ik heb er dus ook even mee gespeeld. Het toestel ziet er uit, en voelt, als een echt mid-range modelletje en dat is het natuurlijk ook. Toch heeft de 5800 wel een heel hoog glimmend goedkoop plastic gehalte en dat is dan toch weer jammer. Hij gaat immers toch zo'n 300 Euro kosten.

Handig is de Media Bar die middels een touch-sensitive toets rechts boven het display vanuit elk scherm en -applicatie direct oproepbaar is en toegang geeft tot je muziek, video's, internet browser etc. Minder vond ik de werking van het scrollen met behulp van je vinger over het menu. Dat liep niet echt soepel en vaak opende je eerder een map of applicatie dan dat het menu naar boven of beneden scrollde. Het gebruik van de scrollbar aan de rechterzijde van het menu gaat heel wat beter. De ontwikkelaars bij Nokia hebben deze scrollbar namelijk bewust iets breder gemaakt waardoor hij, in tegenstelling tot veel Windows Mobile toestellen, ook zonder stylus goed te bedienen.

Bijzonder jammer is ook dat het scherm van de Nokia 5800 XpressMusic duidelijk niet zo krasvrij is als je dat zou mogen verwachten van een touchscreen toestel. Het exemplaar dat ik fotografeerde had namelijk al een behoorlijk diepe kras dwars over het display lopen (foto hieronder). Volgens de 'eigenaar' was dat gekomen door een behoorlijke valpartij en was hij verbaasd (in positieve zin) dat het toestel daar alleen maar dit krasje aan overgehouden had. Mmmh, ik zag toch echt geen andere valschade zoals krasjes en putjes op de veel zachtere plastic buitenkant dus als je het mij vraagt dan is die kras op het display een duidelijk geval van sleutels en telefoon in dezelfde broekzak.

Overigens kun je goed merken dat de meeste stands op de Symbian Smartphone Show meer door ontwikkelaars en techneuten gerund worden dan Marketeers en PR voorlichters. De boys op de S60 stand hadden de 5800 XpressMusic namelijk doodleuk aangesloten op een iPod dock (zie foto hieronder).

Hieronder nog enkele kabelvrije foto's van de i7110.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.