Toestellen
12 maart 2009 - Ron Smeets

Nokia 5730 XpressMusic Fotoshoot

Gisteren kondigde Nokia onder andere de nieuwe 5730 XpressMusic aan. Dit toestel valt met name op doordat het de eerste Nokia Muziek telefoon is met een slide out qwerty toetsenbord.

Ik was in de gelegenheid om gisteren bij Nokia in Brussel even met het toestel te kunnen spelen en hoewel er alleen nog prototypes beschikbaar waren kan ik toch al concluderen dat de 5730 een bijzonder aardig toestel is. Een korte eerste indruk en fotoshoot.

Op het eerste gezicht lijkt de 5730 XpressMusic natuurlijk op een speelse versie van de E75 en uiterlijk klopt dat ook wel een beetje. Van binnen zijn het echter twee totaal verschillende modellen.

De E75 is een zakelijk model waarbij functioneel de nadruk duidelijk ligt op Mail en andere Business applicaties terwijl de 5730 natuurlijk helemaal gepositioneerd wordt als een Muziek-, Gaming en Social Media toestel met functies als Ovi Contacts, Nokia Messaging, Say en Play, N-Gage en support voor diverse Social Networking apps zoals Flickr, MySpace, Facebook en YouTube.
Nokia-5730-Grey-Front-Open

Het toestel voelt degelijk aan en ligt goed in de hand, zoals je dat eigenlijk van vrijwel elke Nokia mag verwachten. De software van het prototype dat ik in handen gehad heb was nog niet helemaal klaar dus daar kan ik qua performance ook nog niets over zeggen. Vooral de Contacts Bar functie klinkt wel leuk. Daarmee kun je namelijk van maximaal 20 vrienden ook zien waar ze zich bevinden, wat ze zojuist gepost hebben op hun Social Network of welke muziek ze luisteren. Mits die natuurlijk ook aangemeld zijn bij Ovi Contacts en hun data vrijgeven voor hun vrienden, maar dat spreekt voor zich natuurlijk.
Nokia-5730-Grey-Red

Wat mij ook nog opviel was dat Nokia er nog niet uit is of de 5730 nu een glimmende of matte achterkant krijgt. De twee prototypes die er lagen hadden beide opties (foto hieronder). Ik zou voor de matzwarte versie gaan, al was het maar vanwege de vingervlekken, toch?
Nokia-5730-Back-2

Het qwerty toetsenbord heeft een prima afmeting en de toetsen zijn goed bereikbaar. Het zal volgens mij zelfs makkelijker zijn om met dit toestel te mailen dan met bijvoorbeeld de E71. Bij een slide-out keyboard heb je nu eenmaal meer ruimte.
Nokia-5730-Qwerty

Nog enkele foto's
Nokia-5730-Side-a
Nokia-5730-Side-b
Nokia-5730-Camera
Nokia-5730-Top

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.