Toestellen
17 november 2009 - Ron Smeets

Nokia 5330 Mobile TV gepresenteerd

Omdat de Finse fabrikant heilig gelooft in de voorspellingen dat in 2012 zo'n 300 miljoen mensen wereldwijd regelmatig voor de 'Mobiele TV' zitten heeft Nokia gisteren de 5330 Mobile TV gepresenteerd, een broertje van de 5330 XpressMusic die in Maart gelanceerd werd.

Het toestel heeft een 2.4 inch QVGA display, DVB-H en support voor Nokia's eigen mobiele electronische programmagds (EPG). Ook niet onbelangrijk is de accu waarmee het mogelijk moet zijn om zes uur onafgebroken mobiel tv te kijken. Voor wie dat al zo lang zou willen doen op een dergelijk priegelig schermpje, maar goed.

De Nokia 5330 Mobile TV draait op het Series40 besturingssysteem en heeft verder ook nog 3G (UMTS/HSPA) support, een 3.2 megapixel camera met LED flitser, 3.5mm headset aansluiting en Nokia Messaging aan boord. Het toestel zal, en dat is dan wel weer een voordeel, slechts €185 (adviesprijs, exclusief abonnement) gaan kosten. Het toestel zal in de eerste helft van 2010 in de winkels gaan verschijnen. Nog ruim voor de verwachte grote Mobiele TV hype van 2012 dus ;-))

Opvallend is de opmerking van Nokia dat momenteel zo'n 30 operators wereldwijd Mobiele TV fors aan het promoten zijn en dat daarbij ook Nederland genoemd wordt. Mmmh, volgens mij doelen de Finnen dan op de campagnes van zo'n jaar geleden toen KPN even geprobeerd heeft ons te overtuigen van het nut en plezier van mobiel tv kijken. Voor zover ik weet heeft dat niet echt tot grote successen geleid (ca. 10.000 abonnees in drie maanden) en momenteel horen we daar ook weinig meer van. Nokia-5330-a

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.