Nieuws
25 mei 2011 - Ron Smeets

Nokia: "1e Windows Phone toestellen komen mogelijk dit jaar"

Nadat Jo Harlow (foto), vlak na de presentatie van Windows Phone 7 Mango, al bevestigde dat deze versie van Microsoft's smartphone OS ook gebruikt zou gaan worden op de eerste Windows Phone toestellen van de Finse fabrikant gaf ze in een kort gesprek met Forbes nog wat meer details.

Zo liet ze ook doorschemeren dat de planning om nog dit jaar (Q4 2011) de eerste Windows Phone Nokia's in de winkels te leggen steeds waarschijnlijker wordt.

"I’m quite pleased with our progress. Our target is absolutely still this year… and the target looks good", aldus Harlow. Bovendien gaf ze ook aan dat het niet om één toestel zou gaan, maar een 'kleine portfolio' van een 'aantal toestellen'. Zo'n vier weken geleden zinspeelde Stephen Elop, CEO van Nokia, ook al op een mogelijke release van de eerste Windows Phone Nokia's in Q4 van dit jaar. Met de nieuwe uitspraken van Jo Harlow erbij wordt dat dus weer wat waarschijnlijker.

Op de vraag of de eerste Windows Phone Nokia's veel weg zullen hebben van de huidige Nokia modellen en/of het ontwerp van de concept toestellen die enkele maanden geleden al eens te zien waren zei Harlow alleen dat Nokia met een aantal 'hardware innovaties' zal komen en dat de eerder getoonde concept ontwerpen niet per sé lijken op de eerste Windows Phone Nokia's die op de markt zullen komen. “One of the differentiations we intend to bring to the Windows Phone platform is hardware innovation. You will see that in our first devices and our future devices... The early renders are not charasteristic of the first Nokia Windows Phone devices”.

Over de integratie van Nokia Maps zei Harlow dat die feature niet in Windows Phon 7 Mango zal zitten maar dat de eerste toestellen gebruik zullen maken van Bing Maps met gesproken navigatie. Bijzonder, want ook die feature werd gisteren, tijdens de officiele presentatie van Windows Phone 7 Mango, niet gepresenteerd en maakt vooralsnog dus ook nog geen deel uit van de nieuwste Windows Phone 7 versie. Wellicht dat dit, tegen de tijd dat de eerste Nokia's met Windows Phone 7 Mango op de markt komen (vermoedelijk in Q4 van dit jaar dus), wel het geval zal zijn. Tot slot liet Harlow ook nog weten dat er op vier lokaties aan de ontwikkeling van de eerste Windows Phone Nokia's gewerkt wordt, San Diego, Beijing en twee Finse Nokia lokaties.

In een ander gerucht, afkomstig van de Commercial Times uit Taiwan, werd al gespeculeerd over het feit dat Compal Communications een van de producenten van Windows Phone toestellen van Nokia zal zijn en dat daar de eerste orders van de Finnen voor een tweetal toestellen al binnengekomen zijn. Het zou gaan om een touchscreen only model en een 'dun' toestel met een fysiek, slide-out, toetsenbord. Een bron voor deze geruchten bericht wordt overigens niet genoemd door de Taiwanese krant. We zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.