Nieuws
22 april 2009 - Ron Smeets

Nokia 1100: crimineel goed?

De geruchten over een bepaald type Nokia 1100 waarmee je op relatief eenvoudige wijze kunt inbreken op andermans telefoonnummer of bankrekening worden steeds hardnekkiger.

De vraag is nu of het hier gaat om een 'urban legend' of dat er echt een kern van waarheid in zit. Volgens Nokia is het allemaal onzin maar feit is wel dat online hoge bedragen geboden worden voor Nokia 1100's die in 2001 of 2002 in Duitsland (Bochum) geproduceerd zijn.

Die toestellen zouden een software bug bevatten waardoor het mogelijk is de zogenaamde TAN-codes (transaction authorisation numbers) van derden te onderscheppen.

Deze codes worden onder andere gebruikt bij SMS internet bankieren. Overigens is de TAN-code alleen niet voldoende om iemands bankrekening te plunderen. Daarvoor heb je toch echt ook nog een login en wachtwoord nodg.

Daarnaast zou bij deze oude Nokia's ook relatief eenvoudig het IMEI nummer gewijzigd kunnen worden waardoor ze nauwelijks nog te traceren zijn. Om nog wat olie op het vuur te gooien wordt ook een arrest van de Rechtbank van Roermond erbij gehaald. Daarin is te lezen dat een criminele bende in 2005 specifiek gebruik maakte van Nokia 1100 toestellen.

Portablegear deed de proef op de som door een (niet bestaande) Nokia 1100 aan te bieden op Marktplaats. Binnen enkele uren werd daar al 500 euro voor geboden. Er lijkt online dus wel degelijk iets aan de hand.

Wat denken jullie? Broodje aap verhaal of niet? Ik denk van wel.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.