Nieuws
09 juli 2015 - Ron Smeets

Nog eens 7800 ontslagen bij Microsoft; met name bij het voormalige 'Nokia' Fabrikant schrijft bovendien 7.6 miljard dollar af op haar 'smartphone tak'

Het zat er al aan te komen, maar nu is het bevestigd door CEO Satya Nadella zelf. Microsoft gaat nog eens 7.800 medewerkers ontslaan en wederom treft de ontslagronde vooral het voormalige Nokia; de smartphone tak van de Amerikaanse fabrikant. Eenderde van de ontslagen zullen in Finland vallen waar Microsoft flink gaat snijden in de productontwikkeling.

Wat veel Finnen, en andere Nokia werknemers enkele jaren geleden al vermoedden lijkt nu dus werkelijkheid te worden: Er blijft nog maar weinig over van de ooit zo glorieuze Finse fabrikant. Het is natuurlijk de vraag, en dat is wel zo eerlijk om ook erbij te vermelden, of Nokia als toestel fabrikant zonder de overname door Microsoft 2015 überhaupt gehaald zou hebben. Maar goed, dat neemt niet weg dat de nieuwe ontslagen in Finland en andere smartphone takken van Microsoft hard aan zullen komen.

Naast de nieuwe ontslagronde heeft Microsoft ook besloten om zo'n 7.6 miljard dollar af te schrijven op haar smartphone divisie. Dat is meer dan de 7.2 miljard die de Amerikanen enkele jaren geleden voor Nokia betaalden. Daarbij komt nu ook nog eens dat de huidige reorganisatie tussen de 750 en 850 miljoen dollar gaat kosten. Zoete vruchten heeft Microsoft dus nog niet kunnen plukken van die overname. Sterker nog, het lijkt steeds meer op een zure appel die ze maar niet doorgebeten krijgen.

Uiteraard wordt de nieuwe reorganisatie door Microsot, en Nadella in het bijzonder, positief uitgelegd. Een nieuwe kans om de smartphone tak op orde te krijgen met goede producten, een strakke organisatie en de weg terug naar winstgevendheid in te slaan. Standaard bla bla dus.

De vraag is echter of de komst van Windows 10 voor smartphones, ergens deze herfst, samen met Windows 10 en enkele andere handige features waardoor de verschillende schermen beter met elkaar samenwerken er toe zullen leiden dat er eindelijk ook eens wat meer Windows Phone toestellen verkocht gaan worden. Vooralsnog is Microsoft daar, sinds de overname van Nokia met de Lumia's nog altijd niet in geslaagd. Het marktaandeel schommelt al jaren tussen de 2 en 3 procent terwijl ook al jaren 10 tot 15% het doel is.

Ik heb het al vaker gezegd en zal dat nu nog maar eens herhalen. Windows Phone is een prima alternatief smartphone OS voor iedereen die iOS te duur (en dan vooral de toestellen natuurlijk) vindt en Android te ingewikkeld of rommelig. Daarbij komt dat de Lumia smartphones qua prijs-kwaliteit verhouding bijna geen gelijken kennen. De ingrediënten voor succes zijn dus aanwezig, zo zou je mogen concluderen. In de praktijk is daar helaas weinig tot niets van terug te zien.

Waarom? Joost mag het weten, maar ik denk nog altijd dat de naam Windows in combinatie met smartphones veel last heeft van het verleden toen het werkelijk een onwerkbaar smartphone OS was. Daarnaast is Nokia, die nu weliswaar niet meer op de toestellen staat, verworden tot een oubollig merk waar de gemiddelde smartphone koper niet meer voor stil blijft staan in de winkels. Natuurlijk, argumenten die ik al enkele jaren als reden voor het uitblijvende succes aanvoer, maar die volgens mij nog steeds een rol spelen.

Bron

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.