Nieuws
23 maart 2012 - Ron Smeets

Nog eens 1000 banen weg bij Nokia's vestiging in Salo

Het licht aan het eind van de tunnel is voor Nokia nog (lang) niet in zicht. De Finse fabrikant plukt nog niet de rijpe, zoete, vruchten van haar besluit, ruim een jaar geleden, om met Microsoft (Windows Phone) in zee te gaan. De eerste toestellen (Lumia 800, 710 en 900) worden weliswaar goed ontvangen, maar de verkoopcijfers zijn zeker nog niet op het niveau van enkele jaren geleden.

Deze week maakte Nokia bekend dat bij de smartphone fabriek in Salo nog eens 1000 banen gaan verdwijnen. De onderhandelingen daarover, met de ondernemingsraad en het personeel, zijn inmiddels afgerond.

De 1000 ongelukkigen die het betreft zullen tussen juni en eind dit jaar op straat komen te staan. De overgebleven werknemers van de smartphone fabriek zullen zich in de toekomst gaan bezig houden met de ontwikkeling van toestellen voor (Europese) providers. In totaal werken in Salo zo'n 2000 man (en vrouw). Daarvan moet de helft nu dus op zoek naar een nieuwe job.

De afgelopen jaren zijn letterlijk al duizenden banen verdwenen bij Nokia. Deels omdat de fabrikant de productie verhuisde naar andere landen, met goedkopere arbeidskrachten, en deels omdat de vraag naar Nokia smartphones drastisch gedaald is.

In spetember van 2011, bij een vorige reorganisatie die 3500 banen kostte op verschillende lokaties, kondigde Nokia al aan dat de toekomst van de fabriek in Salo onderzocht werd. Met de mededeling dat daar nu dus ook 1000 man op straat gezet worden is wel duidelijk dat de Finse fabrikant tot de conclusie gekomen is dat de fabriek in Salo nauwelijks nog bestaansrecht heeft. Zuur voor de medewerkers die het betreft en in het bijzonder voor een deel van de 220 medewerkers die bij een reorganisatie in 2008 nog naar Salo overgeplaatst werden om zo ontslag te kunnen voorkomen.

Bron: Reuters

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.