Nieuws
28 januari 2015 - Ron Smeets

Nog eens 1000 banen op de tocht bij Sony Mobile Begin 2016 zal 30% van de banen bij Sony Mobile verdwenen zijn

Het gaat niet heel erg goed bij Sony. De Japanse tech gigant kampt al geruime tijd met tegenvallende verkoopcijfers en verdampende winsten. Vorig jaar werd al afscheid genomen van de Vaio afdeling en onlangs doken de eerste berichten op waaruit de conclusie getrokken kon worden dat een verkoop van de mobiele, Xperia, tak ook tot de serieuze reddingspogingen behoort. Tel daarbij op dat de geruchten steeds sterker worden dat Sony op het grootste mobiele event van het jaar, het MWC in Barcelona, waarschijnlijk geen nieuwe Xperia Z toestellen gaat onthullen en je snapt er in Japan en op de andere kantoren van Sony Mobile, geen feeststemming hangt, Overigens ben ik van mening dat het uitstellen van de Xperia Z4 presentatie, om heel andere redenen, op zich een prima besluit is. Daar schreef ik gisteren nog uitgebreid over.

Vanochtend kwam uit Japan het bericht naar buiten dat Sony de komende periode nog eens 1000 banen zal schrappen. Helaas zal de mobiele tak daarbij het zwaarst getroffen worden. De meeste ontslagen zullen in China en Europa vallen. Enkele maanden geleden maakte Sony ook al bekend dat 1000 banen bij haar mobiele divisie gingen verdwijnen. Hoewel Sony zelf nog niet gereageerd heeft op de nieuwe berichten melden de bronnen dat de nieuwe ontslagronde bovenop de vorige komt. Het is de bedoeling dat de Sony Mobile's personeelsbestand in maart 2016 met 30% gekrompen is. In totaal gaat het dan om een verlies van 5000 banen. Dat alles kan natuurlijk een opmaat zijn voor een op handen zijnde verkoop. Het is normaal dat daarvoor eerst flink in de kosten gesneden wordt.

De (nabije) toekomst zal moeten uitwijzen hoe het verder gaat met Sony Mobile en de Xperia producten. Persoonlijk zou ik het erg jammer vinden als Sony het volgende grote mobiele merk wordt dat verdwijnt. De Japanse fabrikant maakt de afgelopen twee jaar immers weer prima toestellen. De Xperia Z3 wordt, net als zijn voorgangers, overladen met goede kritieken, ondanks enkele kinderziektes zoals problemen met de waterdichtheid en een barstende glasplaat aan de achterzijde.

Ook de Compact varianten en de tablets van de Xperia Z modellen worden bij de beste toestellen gerekend die in de winkels liggen. Maar op een of andere manier weet Sony dat niet om te zetten in winstgevende verkoopcijfers. Iets waar de fabrikant in haar tijdperk met Ericsson ook vaker mee kampte.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.