Nieuws
22 januari 2006 - Ron Smeets

Nog een stralingsonderzoek zonder echte conclusie

Deze week zijn de resultaten gepubliceerd van een uitgebreid Brits onderzoek naar de gevolgen van (mobiele) straling voor onze gezondheid.

Zoals bij zoveel van die onderzoeken lijken die resultaten op het eerste gezicht in het voordeel van de mobiele industrie uitgevallen te zijn, maar, en ook dat gebeurt veel vaker, zijn de eerste kantekeningen ook alweer geplaatst.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 2700 Engelsen waarvan er bijna 1000 aan kanker leden. De conclusie was dat mobiele straling geen invloed heeft op de ontwikkeling en het ontstaan van tumoren en dus, als zodanig ook niet schadelijk is voor de gezondheid.

Echter, zo kun je het al voelen aankomen, inmiddels hebben tegenstanders ontdekt dat tijdens het onderzoek ongeveer de helft van alle deelnemende kanker-patienten nooit ondervraagd zijn omdat ze daarvoor al overleden waren. Bovendien blijkt het onderzoek voor een groot deel gefinancierd te zijn door Telco's als Vodafone, T-Mobile en Orange, wat de geloofwaardigheid van de onderzoekers natuurlijk ook niet ten goede komt.

Kortom, ook na aflevering 2396 in de serie 'Hoe (on)gezond is mobiel bellen' zijn we nog niet bij een definitieve ontknoping aangekomen.Gerelateerde links:
Mobieltjes en GSM masten toch slecht voor je
Straling van GSM-Masten verwaarloosbaar
Gezondheidsraad: 'Mobiele straling ongevaarlijk'
Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen
Slachtoffers GSM straling kunnen naar de rechter
UMTS-antennes slecht voor de gezondheid?
Overheid wil duidelijkheid over UMTS straling
Hoeveel straling krijg ik 'binnen' ?
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.