Nieuws
15 maart 2012 - Marc Wielaert

Nieuwsuur biedt "Tweede Scherm"

Zeer binnenkort wordt het "tweede scherm" van NOS Nieuwsuur gelanceerd, waarmee de redactie de kijkers tijdens de uitzending aanvullende informatie wil bieden over de onderwerpen in het programma. Deze service is platformonafhankelijk en met name bedoeld voor tablets. Ik werd getipt en heb gisteravond al eens met tablet meegekeken met Nieuwsuur's Tweede Scherm. Hieronder m'n eerste bevindingen.

Tijdens de uitzending moet de kijker in het "tweede scherm" extra informatie kunnen vinden in de vorm van achtergrondartikelen, video, profielen van gasten, statistieken, een twitterstream en polls. Deze extra content biedt dus een aanvulling op de gewone programmasite. Het tweede scherm is alleen actief tijdens de uitzendingen, en is specifiek ontworpen voor tablets (op ieder platform), zodat je de informatie makkelijk tijdens het kijken tot je kunt nemen. Maar je kunt het ook bekijken op laptop of computer. 

Of het gebruikelijk zal blijven weet ik niet, maar omdat dit "tweede scherm" al klaarstond, weet ik gisteravond vóór de uitzending van 22 uur al wat de onderwerpen worden: het drama met de Belgische schoolbus, het andere kinderdrama dat Robert M. op zijn geweten heeft, de problemen van de Amarantis Onderwijsgroep, de beroerde situatie van Christenen in Irak, en natuurlijk: sportnieuws. 

De onderwerpen staan helemaal onderin het display en kan je horizontaal scrollen. Als je een bepaald onderwerp kiest, verschijnen direct erboven weer nieuwe liggende "tabbladen" waarin je behalve het nieuws zelf ook achtergrondinformatie vindt over je keuze. Bij het schoolbus ongeluk bijvoorbeeld informatie over de Sierre Tunnel, bij Robert M. onder meer over wat "wraking" nu eigenlijk inhoudt. De tekst wordt in het midden van het scherm weergegeven en is verticaal door te scrollen met de vinger. 

Dit vind ik allemaal dus nog vóór de uitzending begint, om 22 uur installeer ik me even voor de televisie voor een eerste indruk hoe het "tweede scherm" tijdens het programma op me overkomt. Dat is momenteel niet zo heel veel méér dan hierboven beschreven, al laat het in rood weergegeven woordje "live" zien welk onderwerp bezig is.

De twitterstream komt natuurlijk op gang, maar die volgt alleen nog de hashtag #nieuwsuur. Tijdens het eerste onderwerp zou je als kijker bijvoorbeeld ook nog #busongeluk willen volgen, om meer comments op de uitzending te vinden - niet iedereen gebruikt de specifieke hashtag. Nog hipper zou het zijn als de kijker direct binnen deze omgeving zou kunnen reageren op de twitterberichten, en ook het volgen van de uitzending zelf (via een livestream) zou geen utopie moeten zijn. 

Nog een suggestie aan de makers is om binnen dit tweede scherm nog een reactiemogelijkheid in te bouwen, zodat de toekomstige gebruikers zelf direct kunnen laten weten hoe het gebruik van het tablet ze tijdens de uitzending in de praktijk bevalt. Per item vond ik nog wel het emailadres van de betreffende redacteur, en dat zou ik dan weer wat algemener maken.

De volgende ochtend blijkt de website zo goed als uitgestorven - ik kan dus ook niet meer even de algemene informatie over de behandelde onderwerpen nalezen. Ik zou er toch ook dan wat meer content willen vinden: waarom zou je uitsluitend tijdens de uitzending aanbieden?

Het zijn enkele van de dingen die me als eerste kijker opvielen, maar goed, ik heb gisteravond (en vanmorgen vroeg) op de Galaxy Tab dus stiekem meegekeken naar een onaangekondigde "sneak preview" van een experiment - natuurlijk valt er nog het een en ander te verbeteren. 

Hoewel het tweede scherm nog erg bescheiden van opzet is - en lang niet zo uitgebreid als bijvoorbeeld de gelikte iPad app van RTLNieuws 365 - werpt een experiment als dit wel zijn schaduw vooruit op hoe we in de (nabije) toekomst als vanzelfsprekend zullen omgaan met de meerdere schermen in huis.

Dat die intensivering van de live ervaring enorm goed kan werken blijkt onder andere uit het overweldigende gebruik van de app van The Voice of Holland. Mocht je Nieuwsuur kijken en een tablet hebben, probeer het dan vanavond zelf eens. 

Over de auteur: Marc Wielaert