Nieuws
07 februari 2012 - Ron Smeets

Nieuwe winstwaarschuwing HTC, nu voor Q1 2012

HTC heeft tijdens een 'earnings call' een nieuwe winstwaarschuwing afgegeven; dit keer voor het eerste kwartaal van 2012.

Nadat de cijfers van de Taiwanese fabrikant eind 2011 al tegenvielen, na ruim twee jaar van opeenvolgende record omzetten en winsten geboekt te hebben, verwacht HTC nu ook dat de omzet en winst in Q1 van dit jaar tegen zal vallen.

Net als in het vorige kwartaal legt HTC de 'schuld' voor de lagere omzet en winst vooral bij de harde concurrentiestrijd waarin de fabrikant verwikkeld is met onder andere Samsung en Apple. Zoals de zaken er nu voor staan verwacht HTC in het eerste kwartaal van 2012 een omzetdaling van ruim anderhalf miljard euro te moeten verwerken. Ter vergelijk, over heel 2012 boekte HTC een omzet van ca 12 miljard Euro.

Voor de volgende kwartalen verwacht HTC overigens wel dat de omzet en winst zich weer zal herstellen. De fabrikant zal over enkele weken, in Barcelona, haar nieuwe smartphones presenteren. Als die inderdaad zoveel beter (lees: vernieuwender) zijn als in sommige geruchten gespeculeerd wordt, dan zou dat herstel er wellicht kunnen komen, maar de praktijk leert ook dat fabrikanten die eenmaal in een neerwaartse spiraal terechtgekomen zijn daar maar moeilijk weer uit weten te komen (Nokia, Sony Ericsson en Motorola zijn maar een paar voorbeelden). We zullen zien.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.