Nieuws
02 augustus 2011 - Ron Smeets

Nieuwe T-Mobile abonnementen met verrassende (extra) kosten

Na KPN en Vodafone heeft vandaag T-Mobile haar nieuwe abonnementsvormen en -tarieven bekendgemaakt. Deze zullen vanaf 15 augustus gaan gelden voor nieuwe abonnees en iedereen die gaat verlengen.

Ook T-Mobile gaat de prijs en voorwaarden voor de standaard mobiele (internet) abonnementen ietwat aanpassen waardoor de zogenaamde 'heavy users' iets meer zullen moeten gaan betalen. Maar dat is nog niet alles. De provider verhoogt namelijk ook de aansluitkosten en introduceert enkele (verrassende) nieuwe 'kostenposten' voor 'onbeperkt mobiel internet en de 'administratie van de SIM kaarten'. Verwarrend? Best wel. Duurder? Dat ook.

Nieuwe T-Mobile abonnementen en tarieven

Iedereen die een abonnement neemt met 'onbeperkt mobiel internet gebruik' zal vanaf 15 augustus minimaal, afhankelijk van de gewenste snelheid, €4,95 per maand extra moeten betalen. Kies je daar niet voor, dan geldt een datalimiet, afhankelijk van het abonnement (iSmart en Smart Plus), van 250 tot 1000 MB. Buiten die bundel betaal je straks €0,10 per MB. Overigens biedt T-Mobile de 'onbeperkte internet bundel de eerste 12 maanden gratis aan. Daarnaast biedt T-Mobile op dit moment ook 100% korting op de abonnementskosten gedurende de eerste drie maanden van het contract aan, maar dat zijn 'promotionele acties'.

Wat mij opviel is de volgende passage in de voorwaarden van de 'onbeperkt internet voordeelbundel': "Met de Onbeperkt Internet optie worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer uw datategoed op is, maar wordt de snelheid automatisch verlaagd naar maximaal 64/64 Kbps. Voor € 10.00 kunt u het tegoed en de snelheid herstellen. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden." Dit betekent dus dat er toch een verkapte limiet geldt. Op de site en in de voorwaarden kan ik echter niet terugvinden wat die limiet of FUP dan is.

Navraag bij T-Mobile wees uit dat dit de limiet is zoals die in de voorwaarden van het betreffende abonnement staat. Voor €4,95 per maand koop je de eventuele extra (buiten de bundel) kosten van het dataverkeer af. Wil je echter buiten die limiet ook op volle snelheid van mobiel internet gebruik blijven maken, dan moet je €10 extra betalen. Dit kun je niet direct in je abonnement laten meenemen maar moet je iedere maand apart (laten) instellen. Natuurlijk geldt dat alleen als je over je limiet gaat. Een voorbeeld: wanneer je straks een Smart Plus 230 abonnement afsluit, dan betaal je daarvoor €34,95 per maand met 230 belminuten of SMS'jes en 500MB datagebruik. Ga je over de 500MB heen, dan betaal je €0,10 per MB. Voor €4,95 krijg je 'Onbeperkt Internet' maar wel met een snelheid van 64/64Kbps wanneer je de 500MB datagrens passeert. Er worden dan geen extra kosten per MB in rekening gebracht. Wil je na het overschreiden van de datalimiet (die maand) nog steeds op hoge snelheid blijven internetten op je mobiel, dan kost dat dus €10 extra. Het kan aan mij liggen, maar een beetje ingewikkeld en ondoorzichtig is dit wel.

Voor de zogenaamde Smart Start en Smart Start SIM Only abonnementen geldt standaard een datalimiet, gecombineerd met het gebruik van belminuten en SMS'jes, varierend van 70 tot 1500 MB (belminuten of SMS'jes). Wil je daar meer datategoed bij kopen, dan kost dat €14,95 voor maximaal 800MB. Deze Internet Smart voordeelbundel kun je per maand aan- of uitzetten. Letwel, het onverbruikte tegoed kun je NIET meenemen naar een volgende maand. Ook niet als je de voordeelbundel gewoon laat doorlopen voor €14,95 per maand.

Opvallend is verder dat T-Mobile ook de aansluitkosten voor nieuwe abonnementen verhoogt. Op dit moment is dat nog €30 voor de meeste abonnementen en €15 voor de SIM Only's. Vanaf 15 augustus, als de nieuwe abonnementen van kracht worden, gaat de aansluitkosten omhoog naar €52,50 voor zowel de 'gewone' als de SIM Only abonnementen. Nieuw zijn ook de SIM administratiekosten. Die bedragen vanaf 15 augustus, voor de nieuwe abonnementen, €2,50 per kwartaal. Volgens T-Mobile werden deze kosten voorheen in de abonnementsprijzen opgenomen. Nu dus niet meer. Helaas betekent dit niet dat de abonnementsprijzen met €0,83 per maand omlaag gaan. Feitelijk worden de abonnementen per 15 augustus dus allemaal €0,83 duurder. Wel iets om rekening mee te houden. Zoals ik eerder ook al schreef wordt het er niet echt duidelijker op allemaal. Er verschijnen steeds meer additionele kosten in de abonnementsvoorwaarden. OK, dat het gebruik van mobiel inernet, vooral voor de 'heavy users' duurder werd was wel te verwachten, maar zaken als het verhogen van de aansluitkosten en de introductie van de SIM administratiekosten als apart tarief moet je zeker ook niet vergeten. Daarvoor is het goed om alle (nieuwe) voorwaarden aandachtig door te lezen voordat je een nieuw abonnement afsluit zodat je achteraf niet verrast wordt door deze additionele kosten. Op de volgende pagina heb ik de 'kleine lettertjes' van de nieuwe abonnementen bij elkaar verzameld.

Ow ja, klanten die een iSmart of Smart Plus abonnement afsluiten kunnen vanaf 15 augustus ook onbeperkt gebruik maken van de ruim 500 T-Mobile Hotspots (onder andere in bepaalde NS treinen) in Nederland. Dat dan weer wel ;-) Hier kun je een overzichtskaart vinden waarop alle T-Mobile Hotspots vermeld staan.

Enfin, net als KPN en Vodafone gaat ook T-Mobile meer in rekening brengen voor mobiel internet gebruik, met dien verstande dat T-Mobile wel nog steeds 'onbeperkt internet' aanbiedt, mits je daarvoor betaalt. De verhoging van de aansluitkosten en de introductie van de SIM administratiekosten zorgen ook voor een hogere abonnementsprijs als je die kosten meetelt (en dat moet je natuurlijk wel doen) in de totale kosten van het abonnement over de gehele looptijd. Voor een tweejarig contract betekent dit een extra kostenpost van €42,50, ofwel €1,77 per maand. Voor de SIM Only abonnementen bedragen de extra kosten €57,50 (bij een tweejarig contract), ofwel €2,40 per maand.

De 'kleine lettertjes'

Op deze pagina heb ik alle 'kleine lettertjes' zoals die in de voorwaarden van de nieuwe abonnementen staan verzameld.

T-Mobile Smart Start en SIM Only: T-Mobile-SmartStart-SimOnly-Tarieven1

De aansluitkosten voor T-Mobile Smart Start en T-Mobile Sim Only zijn  € 52.50 per activering. Met dit abonnement kunt u bellen naar vaste en mobiele nummers binnen Nederland, Sms’en en Mms’en naar Nederlandse nummers en internetten binnen Nederland. Belminuten, Sms'jes, Mms'jes en MB's zijn 2 maanden geldig vanaf de aankoopdatum, u maakt eerst uw nieuwe bundeltegoed op voordat u aan het oude tegoed begint. Meegenomen beltegoed uit vorige maanden van uw T-Mobile Smart Start of T-Mobile Sim Only abonnement wordt verbruikt tegen binnen bundel tarief. Gesprekken worden naar boven afgerond en berekend per hele minuut. Voor belminuten, Sms’jes, Mms’jes en MB's buiten de bundel betaalt u    € 0.30 per eenheid. Bij T-Mobile Smart Start en T-Mobile Sim Only is het onder meer niet toegestaan de mobiele telefoon te gebruiken als modem voor PC, laptop e.d. Binnen uw minimale contractperiode is het niet mogelijk om over te stappen naar een lagere bundel. Als u overstapt of vernieuwt maak dan eerst uw ongebruikte belminuten Sms’jes en Mms'jes op, deze kunt u niet meenemen. Per kwartaal betaalt u € 2.50 SIM-administratiekosten.

Waar hierna in deze prijslijst de definitie Beltarief gebruikt wordt, wordt bedoeld het voor u hierboven genoemde geldende bundeltarief indien u nog bundeltegoed heeft of het buiten de bundel tarief indien u geen bundeltegoed meer heeft. Voor bellen, Sms’en, Mms’en en internetten in, naar en vanuit het buitenland en het gebruik van servicenummers gelden andere tarieven en voorwaarden. Deze kosten worden apart in rekening gebracht.

1 Bij T-Mobile Sim Only kunt u kiezen voor de Internet Smart voordeelbundel, het gebruik van internet gaat dan niet uit uw T-Mobile Sim Only bundel. De Internet Smart voordeelbundel heeft een download/upload snelheid van maximaal 3.6 Mbps/384 Kbps. U kunt onbeperkt gebruik maken van T-Mobile Hotspots binnen Nederland gedurende de duur van uw contract. Na overschrijding van 800 MB betaalt u € 0.10 per MB. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden. De minimale duur van de Internet Smart voordeelbundel is gekoppeld aan de duur van de overeenkomst. U kunt ook kiezen voor een flexibele variant van de Internet voordeelbundel, u betaalt hiervoor altijd € 14.95 per maand. U kunt deze bundel dan altijd aan- en uitzetten, met een minimale termijn van 1 maand.

2 Met de Onbeperkt Internet optie worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer uw datategoed op is, maar wordt de snelheid automatisch verlaagd naar maximaal 64/64 Kbps. Voor    € 10.00 kunt u het tegoed en de snelheid herstellen. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden.

T-Mobile Smart Plus: T-Mobile-Smart-Plus-Tarieven1

De aansluitkosten voor T-Mobile Smart Plus zijn € 52.50 per activering. Met T-Mobile Smart Plus kunt u bellen naar vaste en mobiele nummers binnen Nederland, Sms’en en Mms’en naar Nederlandse nummers en internetten binnen Nederland. Uw dataverbinding heeft een download/upload snelheid van maximaal 3.6 Mbps/384 Kbps. U kunt onbeperkt gebruik maken van T-Mobile Hotspots binnen Nederland gedurende de duur van uw contract. Belminuten, Sms'jes en Mms'jes zijn 2 maanden geldig vanaf de aankoopdatum, u maakt eerst uw nieuwe bundeltegoed op voordat u aan het oude tegoed begint. Meegenomen beltegoed uit vorige maanden van uw T-Mobile Smart Plus wordt verbruikt tegen binnen bundel tarief. Gesprekken worden naar boven afgerond en berekend per hele minuut. Voor belminuten, Sms’jes en Mms’jes buiten de bundel betaalt u    € 0.30 per eenheid. Bij T-Mobile Smart Plus is het onder meer niet toegestaan de mobiele telefoon te gebruiken als modem voor PC, laptop e.d. Binnen uw minimale contractperiode is het niet mogelijk om over te stappen naar een lagere bundel. Als u overstapt of vernieuwt maak dan eerst uw ongebruikte belminuten Sms’jes en Mms'jes op, deze kunt u niet meenemen. Per kwartaal betaalt u    € 2.50 SIM-administratiekosten.

Waar hierna in deze prijslijst de definitie Beltarief gebruikt wordt, wordt bedoeld het voor u hierboven genoemde geldende bundeltarief indien u nog bundeltegoed heeft of het buiten de bundel tarief indien u geen bundeltegoed meer heeft. Voor bellen, Sms’en, Mms’en en internetten in, naar en vanuit het buitenland en het gebruik van servicenummers gelden andere tarieven en voorwaarden. Deze kosten worden apart in rekening gebracht.

1 Na overschrijding van uw datategoed betaalt u € 0.10 per MB. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden.

2 Met de Onbeperkt Internet optie worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer uw datategoed op is, maar wordt de snelheid automatisch verlaagd naar maximaal 64/64 Kbps. Voor    € 10.00 kunt u het tegoed en de snelheid herstellen. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden.

T-Mobile iSmart: T-Mobile-iSmart-Tarieven1

De aansluitkosten voor iSmart zijn € 52.50 per activering. Met iSmart kunt u bellen naar vaste en mobiele nummers binnen Nederland, Sms’en en Mms’en naar Nederlandse nummers en internetten binnen Nederland. Uw dataverbinding heeft een download/upload snelheid van maximaal 7.2 Mbps/768 Kbps. U kunt onbeperkt gebruik maken van T-Mobile Hotspots binnen Nederland gedurende de duur van uw contract. Belminuten, Sms'jes en Mms'jes zijn 2 maanden geldig vanaf de aankoopdatum, u maakt eerst uw nieuwe bundeltegoed op voordat u aan het oude tegoed begint. Meegenomen beltegoed uit vorige maanden van uw i-Abonnement wordt verbruikt tegen binnen bundel tarief. Gesprekken worden afgerond per seconde met een minimum van een minuut. Voor belminuten, Sms’jes en Mms’jes buiten de bundel betaalt u € 0.35 per eenheid. Bij T-Mobile iSmart is het onder meer niet toegestaan de mobiele telefoon te gebruiken als modem voor PC, laptop e.d. Binnen uw minimale contractperiode is het niet mogelijk om over te stappen naar een lagere bundel. Als u overstapt of vernieuwt maak dan eerst uw ongebruikte belminuten, Sms’jes en Mms'jes op, deze kunt u niet meenemen. Per kwartaal betaalt u € 2.50 SIM-administratiekosten.

Waar hierna in deze prijslijst de definitie Beltarief gebruikt wordt, wordt bedoeld het voor u hierboven genoemde geldende bundeltarief indien u nog bundeltegoed heeft of het buiten de bundel tarief indien u geen bundeltegoed meer heeft. Voor bellen, Sms’en, Mms’en en internetten in, naar en vanuit het buitenland en het gebruik van servicenummers gelden andere tarieven en voorwaarden. Deze kosten worden apart in rekening gebracht.

1 Na overschrijding van uw datategoed betaalt u € 0.10 per MB. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden.

2 Met de Onbeperkt Internet optie worden er geen kosten in rekening gebracht wanneer uw datategoed op is, maar wordt de snelheid automatisch verlaagd naar maximaal 64/64 Kbps. Voor € 10.00 kunt u het tegoed en de snelheid herstellen. Uw verbruik wordt per dag vastgesteld en naar boven afgerond op 1 MB of een veelvoud daarvan. Overgebleven data kunt u niet meenemen naar volgende maanden.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.