Nieuws
24 februari 2017 - Redactie MobileCowboys

Nieuwe regeling BKR-registratie einde van langdurige telefooncontracten? Robin Mobile enige met standaard maandelijks opzegbare sim-only abonnementen

Heb jij een smartphone? (Duh.) Grote kans dat je dan een abonnement hebt waar je die telefoon bij kreeg – dat heeft namelijk bijna de helft van alle Nederlanders. ‘Gratis’, maar ondertussen betaal je hem terug via je abonnement. De Hoge Raad heeft bepaalde dat het hier gaat om geldlening en hiervoor strenge regels voor horen te gelden. Regels waar deze abonnementen niet aan voldeden, maar daar komt nu snel verandering in. Minister Dijsselbloem heeft op 1 juli 2015 gehoor heeft gegeven aan de uitspraak van de Hoge Raad en dit jaar gaan er nieuwe strenge regels gelden.

1 mei 2017

Mensen die dit jaar nog zo’n abonnement met telefoon willen afsluiten, of hun abonnement verlengen zodat ze een nieuwe telefoon kunnen uitzoeken, zullen zich waarschijnlijk wel twee keer bedenken. Want vanaf 1 mei 2017 wordt een toestel met een waarde van € 250,- of meer gezien als een lening – inclusief een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het Bureau Krediet Registratie houdt BKR-kredieten en eventuele betalingsachterstanden bij om de kredietwaardigheid van mensen te kunnen beoordelen.

Dat betekent dat het aanschaffen van een dure telefoon met abonnement, vanaf 1 mei gevolgen kan hebben voor het afsluiten van andere leningen. En daar vallen ook hypotheken onder. Een lening op een dure telefoon kan er dus zomaar voor zorgen dat je een lagere hypotheek krijgt. Stel bijvoorbeeld dat je een tweejarig abonnement hebt inclusief smartphone met een waarde van 360 euro. Dat kan volgens De Hypotheekshop zo maar € 4.000,- schelen op de hoogte van je af te sluiten hypotheek.

Goedkopere losse smartphones

Deze nieuwe regeling maakt goedkopere losse smartphones zonder abonnement dus ineens een stuk aantrekkelijker. Komt er vanaf mei een run op goedkope telefoons? En gaat de smartphonemarkt hiermee over de kop? We zagen dit jaar al het faillissement van The Phone House die naar eigen zeggen minder telefoons in het dure en middensegment verkocht in verband met deze nieuwe regeling. Het segment waar de meeste winsten te behalen zijn voor retailers. Daarnaast is Coolblue per 1 februari gestopt met het aanbieden van smartphoneabonnementen vanwege de strengere telecomwetgeving. Waar de verkoopmedewerker voorheen alleen advies gaf over het abonnement en de smartphone zal deze medewerker ook als financieel adviseur moeten optreden. De webwinkel wil de 'toenemende complexiteit' van dergelijke abonnementen uit de weg gaan.

BKR-registratie

Deze nieuwe ontwikkeling rondom de BKR-registratie zal daarom ons inziens een grote impact hebben op de telecommarkt. Het dwingt huidige mobiele aanbieders van mobiele abonnementen met een telefoon om kritischer te kijken naar hun verdienmodel. Je ziet nu bijvoorbeeld dat het aanbieden van flexibele contracten met een korte looptijd langzaam zijn intrede binnen de consumentenmarkt doet.

Of het nu een leaseauto betreft, een sportschoolcontract of een telefoonabonnement, de consument en daarmee de markt vraagt om flexibele diensten. Nu al zijn er aanbieders met sim-only-abonnementen waar je het abonnement zonder extra kosten maandelijks naar beneden of naar boven kunt aanpassen én waarbij alle abonnementen maandelijks opzegbaar zijn, zoals Robin Mobile. Klanten kunnen hier hun abonnement probleemloos wijzigen zodra er bijvoorbeeld iets verandert in hun persoonlijke situatie. Het zou ons dan ook niets verbazen dat met de komst van deze nieuwe regeling, flexibele abonnementen de standaard wordt binnen de telecommarkt.

Over de auteur: Redactie MobileCowboys
 
De redactie van Mobilecowboys. Wil je iets melden of vragen neem dan contact op via: redactie@mobilecowboys.nl