Nieuws
03 september 2009 - Ron Smeets

Nieuwe OVI SDK en API's van Nokia

De eerste dag van Nokia World stond overduidelijk in het teken van de drie nieuwe toestellen die de Finse fabrikant in Stuttgart presenteerde. Vandaag is het de beurt aan OVI Services en aanverwante diensten.

Zo introduceerde Nokia vanochtend een aantal nieuwe Ovi API’s en een nieuwe Ovi SDK Beta waarmee online uitgevers en ontwikkelaars sneller en gemakkelijker applicaties met geïntegreerde services en native aandoende gebruiksinterfaces kunnen ontwikkelen.

Nokia gaat stapsgewijs web- en mobiele API’s uitbrengen, te beginnen met de Ovi Maps Player API en de Ovi Navigation Player API, voor de bouw van locatie-oplossingen op haar smartphones. Nokia werkt al samen met partners als Lonely Planet, Deutsche Bahn, Associated Press, Qype, National Geographic, Deutsche Telekom Medien en Langenscheidt aan de ontwikkeling van voorbeeldapplicaties met behulp van de Ovi SDK Beta en Ovi API’s.

Nokia nodigt ontwikkelaars uit toe te treden tot het Ovi for Developers betaprogramma op de Forum Nokia Developer Community-site (www.forum.nokia.com/ovi) en stelt daarop de Ovi SDK Beta en Ovi API’s beschikbaar. Applicaties die met Ovi SDK Beta en Ovi API’s zijn gebouwd, worden vanaf begin 2010 gedistribueerd via de Ovi Store, waarmee ze toegankelijk worden voor miljoenen gebruikers over de hele wereld.

De Ovi SDK Beta is een gebruiksvriendelijke web-georiënteerde toolbox voor de bouw van applicaties voor het web en de Symbian- en Maemo-platforms, met geïntegreerde Ovi-functionaliteit en een eigen gebruiksinterface. De Ovi SDK bevat de Ovi API’s en volledig nieuwe Ovi User Interface (UI) library’s, voor moeiteloze ontwikkeling van krachtige applicaties. De Ovi SDK Beta werkt met gestandaardiseerde webtalen (HTML, Cascade Style Sheets (CSS) en JavaScript (JS) waarmee ontwikkelaars over de hele wereld uit de voeten kunnen.

De eerste twee API's die vandaag aangekondigd worden zijn:
Ovi Maps Player API – Moeiteloze integratie van kaarten in web- en mobiele toepassingen. De API is gebaseerd op Navteq-technologie en bevat ruim 180 landenkaarten, een locatie-georiënteerde zoekfunctie en gedetailleerde locatiegegevens. Andere eigenschappen zijn vectorgestuurde kaarten voor diverse perspectieven, waaronder plattegrond, terreinweergave en dynamische 3D-visualisatie. Nokia introduceerde eerder dit jaar de Ovi Maps Player API voor het web.
 
Ovi Navigation Player API – Hiermee kunnen ontwikkelaars Nokia’s geavanceerde navigatiefunctionaliteit in hun toepassingen integreren, inclusief wandelnavigatie, gedetailleerde autonavigatie en routeplanning. Contentleveranciers kunnen hiermee applicaties bouwen die de gebruiker exact brengt waar hij wil – naar het adres van een bekende, een bushalte of station, een bezienswaardigheid of een winkel.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.