Nieuws
20 maart 2012 - Ron Smeets

Nieuwe netwerktechnologie van Huawei gaat 'verder dan LTE'

In de 'race' naar het snelste mobiele datanetwerk heeft Huawei een volgende stap gezet. Ze noemen de nieuwe technologie letterlijk 'Beyond LTE'.

Met (theoretische) datasnelheden die op kunnen lopen tot 30 Gbps, ofwel 20 x sneller dan de huidige LTE netwerken, lijkt die naam zeker geen 'opschepperij' ;-)

Over de technische werking van 'Beyond LTE' worden nog geen al te onthullende uispraken gedaan. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de concurrentie, maar Huawei spreekt over een doorbraak in de antenne (zend-masten) technologie, IF algoritmes en multi-user MIMO (multi-input / multi output). Hierdoor kan het gebruik van het bestaande spectrum (bandbreedte) zodanig geoptimaliseerd worden dat extreem hoge datasnelheden, tot 30Gbps dus, haalbaar zijn.

Klinkt heel erg interessant, maar het zal ongetwijfeld nog een hele tijd duren voordat dergelijke netwerken, en snelheden, in de praktijk beschikbaar komen. Op dit moment wachten wij hier in Nederland nog altijd op de uitrol van het eerste serieuze, landelijke, 4G netwerk ;-)

Via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.