Nieuws
26 augustus 2011 - Ron Smeets

Nieuwe mijlpaal; ons 15.000e artikel

Het was bijna ongemerkt aan mij voorbijgegaan want bij het schrijven van het vorige artikel ontdekte ik dat de artikelteller op MC de 14.999 bereikt had. Dit is dan dus, logischerwijs, ons 15.000e artikel. Ruim zes jaar na de start van mijn, inmiddels, uit de hand gelopen hobby ;-))

Tijd om dus maar weer eens terug te kijken naar een aantal bijzondere postings die ik en de andere cowboys tussen nummer 10.000 en 15.000 gepubliceerd hebben.

Daarbij kan ik natuurlijk mijn persoonlijke 10.000e artikel niet vergeten. Op dit moment heb ik al 12.334 bijdrages geleverd en mijn 10.000e dateert alweer van 21 mei 2010. Dat was overigens het 12.243e artikel van Mobile Cowboys zelf. Enfin, genoeg cijfers. Een van de artikelen die de afgelopen twee jaar en twee maanden (nummer 10.000 werd op 23 juni 2009 gepubliceerd) nogal wat opschudding veroorzaakte was mijn Mystery Shopping voor Windows Phone 7 actie in november 2010. Daarin zette ik uiteen hoe slecht het in sommige winkels gesteld was met de kennis van het nieuwe smartphone OS van Microsoft. Ja, Windows Phone 7 was toen, en nu nog steeds overigens, officieel nog niet in Nederland gelanceerd, maar de eerste toestellen lagen wel al in de winkels. Triest, maar het zorgde wel voor een onderhoudende paar dagen voor mijzelf, in de diverse telecomwinkels, en dito artikel over die Mystery Shopping ervaringen.

Een ander artikel, en perstrip, die ik nooit zal vergeten was de lancering van de Samsung Corby in Milaan, september 2009. De Koreaanse fabrikant had speciaal daarvoor ruim 350 journalisten en bloggers ingevlogen en presenteerde het toestel met een spectaculaire show, daags voor de Milan Fashion Week. De reden dat mij deze presentatie bijgebleven is, heeft te maken met het feit dat Samsung mijns inziens, en ik was daar in Milaan zeker niet de enige die er zo over dacht, bakken vol geld uittrok om een aantal toestellen te presenteren (de Corby familie) die in de winkels voor 100 tot 150 Euro in de schappen zouden liggen. Samsung probeerde van de kleurrijke Corby een fashion statement te maken. Achteraf is men daar niet in geslaagd, maar dat konden wij, en Samsung, op het moment dat we in Milaan zaten, natuurlijk nog niet voorspellen. Het was gewoon bijzonder om te zien hoeveel geld Samsung wilde, en kon, uitgeven voor de lacering van een dergelijk, goedkoop, toestelletje. Bizar!

Een andere mijlpaal die ik in de afgelopen twee jaar bereikt heb was mijn 'volwassenheid' als Mobiele Beller. In november 2010 was het namelijk precies 18 jaar geleden dat ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg. Daarmee was ik zeker niet de eerste Nederlander die mobiel bereikbaar werd, maar het betekende voor mij wel de start van een bijzondere passie voor mobiele gadgets. Iets dat uiteindelijk dus ook de basis legde voor Mobile Cowboys.

Waar ik ook niet aan voorbij mag gaan is de komst van Cowboy Marc, zonder dat ik daarmee de andere bloggers tekort wil doen hoor. Marc was een van de telecomjournalisten van het eerste uur die in 2007 'afzwaaide' omdat de dynamische, drukke, telecomwereld niet meer te combineren was met zijn dagelijkse werkzaamheden voor Radio 6. Eind 2009 kroop het bloed bij Marc toch weer waar het niet gaan kon en dus meldde hij zich bij ondergetekende met de mededeling dat hij toch af en toe weer iets over mobiel wilde schrijven. Inmiddels heeft Marc 80 artikelen gepubliceerd en daarbij zaten een aantal pareltjes. Het meest recente voorbeeld daarvan was de column over Samsung vs Apple naar aanleiding van de uitspraak van de Nederlandse rechtbank over de patentruzie die de twee giganten daar uitvochten (en nog steeds vechten). Ook Marc's column over Windows Phone 7, Microsoft's modderschuit, was, en is, het lezen meer dan waard. Evenals zijn essays over de geschiedenis (en teloorgang) van Motorola en Nokia, twee artikelen die Marc in zijn vorige leven als telecomjournalist al eens schreef en, in geupdate vorm, in augustus 2010 en januari 2011 ook hier publiceerde.

In de afgelopen ruim twee jaar ben ik ook begonnen om in samenwerking met Beste Product af en toe wat video re- en previews te maken van toestellen. Af en toe is er natuurlijk ook ruimte voor fun filmpjes zoals de eerste videoreview poging van de Nokia C7 en het overrijden van datzelfde toestel ;-) ik kan jullie alvast verklappen dat ik de komende weken en maanden nog meer videocontent ga maken en publiceren. Die worden over het algemeen goed bekeken en prima gewaardeerd. De MWC filmpjes die ik onder andere met cameraman Joran Maaswinkel maakten zijn enkele voorbeelden daarvan, evenals de video's over de tops en flops van het MWC, samen met Cowboy Dennis van Beste Product.

Dan waren er natuurlijk ook nog diverse optredens op TV bij TV Limburg, RTL, EditieNL en NOS op Drie. Om daarvoor gevraagd te worden is natuurlijk altijd leuk, maar het hoogtepunt, voor mij, was toch het item  over de Sony Ericsson Xperia Play op het RTL4 nieuws tijdens het Mobile World Congress in februari van dit jaar. Ik werd de vrijdag voor ons vertrek naar Barcelona gebeld door RTL met de vraag of ik in Barcelona voor de camera wat kon vertellen over dat toestel. Die had ik, zo was hun verslaggever ter ore gekomen, namelijk al vóór de introductie in mijn handen gehad. Hoewel ik daar op dat moment formeel nog niets over mocht zeggen (het klopte wel ;-)) heb ik wel de afspraak voor RTL met Sony Ericsson geregeld en zo stonden wij maandagmiddag op de stand van de Zweeds-Japanse fabrikant het nieuws item te filmen dat later die dag in het RTL Nieuws om half acht uitgezonden werd ;-)

Bij deze wil ik ook nog even een speciaal dankwoord richten aan drie bloggers 'van het eerste uur'. Cowboys Martijn Derks, Richard Otto en Chris Bannink schrijven inmiddels, en regelmatig, al vele jaren voor MC en zijn samen goed voor bijna 850 artikelen. En dat doen ze allemaal vrijwillig, naast hun drukke jobs. Kudo's! En natuurlijk wil ik bij deze ook alle andere Cowboys, en sinds kort ook een Cowgirl, bedanken voor hun passie, inzet en bijdrages aan Mobile Cowboys. Dat er nog veel mogen volgen. Op naar de 20.000!

Tot slot nog een klein tipje van de sluier over een nieuwe service die we op korte termijn gaan lanceren. Het zal velen van jullie niet ontgaan zijn dat onze toesteldatabase een beetje (ahum) verouderd is ;-) Welnu binnenkort zullen wij een compleet nieuwe, en zeer actuele toesteldatabase toevoegen aan Mobile Cowboys, inclusief een vergelijker voor toestellen en -abonnementen. Kort daarna hopen we ook versie 4.0 van MC te lanceren. Daar wordt op dit moment nog hard aan gewerkt. Een nieuw design, iets andere vormgeving van de berichten en homepage en een verbeterde integratie van de diverse Social Media toepassingen zijn enkele voorbeelden van wat er nog in het MC vat zit ;-) Ow, en als alles volgens planning verloopt dan starten we binnenkort ook nog met een spin-off, maar daar kan, mag en wil ik op dit moment in detail nog niets over zeggen. Stay tuned dus!

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.