Entertainment
13 juni 2007 - Ron Smeets

Nieuwe kinderGSM’s probleem voor luchtvaart

In Japan is dit al een serieus issue geworden. Daar zijn namelijk al nieuwe kinderGSM’s te koop die zodanig beveiligd zijn dat ze zichzelf weer aanzetten op het moment dat iemand hem uitzet.

Dit betekent dus dat er steeds meer GSM’s in vliegtuigen belanden die ook tijdens de vlucht aan blijven staan. Omdat nog steeds niet 100% duidelijk is of (de straling van) mobieltjes nu wel of geen negatieve effecten heeft op de controle en werking van vliegtuigen luiden enkele Japanse luchtvaartmaatschappijen de noodklok.

De betreffende functie kan overigens wel (tijdelijk) uitgezet worden, maar veel ouders weten de code daarvoor niet of zijn die vergeten. Eventjes de accu verwijderen is ook niet echt een optie omdat die achter een met speciale schroeven afgesloten klepje zit.

Luchtvaartmaatschappijen als Nippon Airways pleiten er nu voor dat de crew aan boord van hun toestellen uitgerust worden met het juiste gereedschap zodat de toestellen toch, zonder code, uitgezet kunnen worden.Gerelateerde links:
'Waaghals' zet zijn GSM aan in een vliegtuig
Vliegtuig keert om vanwege mobiele telefoon
Snelle groei mobiele diensten in vliegtuigen
Mobiele etiquette voor in het vliegtuig
Piloten moeten mobiele devices beheren
Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.