Geruchten
11 december 2014 - Ron Smeets

Nieuwe kiekjes van de Lumia 1030 lijken niet echt te zijn Design van de PureView camera module lijkt iets te veel op Chinese namaak

Een dag of tien geleden doken al wat foto's op van een nieuwe Lumia met een mega PureView camera module. Dat zou mogelijk de Lumia 1030 kunnen zijn die de inmiddels ruim anderhalf jaar 'oude' 1020 moet gaan vervangen. Vandaag zijn een hele sloot nieuwe kiekjes opgedoken die meer bewijs zouden leveren over de komst van de volgende high-end PureView Lumia. Volgens mij laten deze foto's echter geen 'Microsoft Lumia' zien maar een Chinese namaak of de kiekjes zijn helemaal kunstmatig gefabriceerd.

Vergeet even de foto's van het toestel naast de iPhone 6. Daarop is namelijk alleen de voorzijde te zien. Ik twijfel vooral aan de close up opnames van de PureView camera module. Ten eerste ziet die er duidelijk anders uit (positie van de LED flitser en de grootte van de lens) dan hetgeen op eerdere foto's te zien was. De flitser op deze foto's lijkt een goedkope duo LED variant te zijn en de lens is volgens mij veel te klein voor een PureView camera. En de rand (met spleet) rondom de flitser zien er uit alsof je de LED module kunt verwisselen? Niet echt jofel ontworpen en/of afgewerkt.

Als daarmee nog niet genoeg twijfel gezaaid is, dan moet je nog even kijken naar de glanzende afwerking van de camera module. Alle eerdere PureView toestellen hadden een mat zwarte camera module. Deze glanzende variant ziet er erg goedkoop uit als je het mij vraagt. Ik denk namelijk niet dat Nokia (die zouden hem nog ontworpen hebben) zou kiezen voor een glasplaat als afwerking van de PureView cameramodule. En dan zwijg ik nog maar even over de speaker die in de PureView module verwerkt is. Ja, daar zat hij bij de 808 PureView ook, maar niet zo lelijk en opvallend.

Natuurlijk, ik kan er helemaal naast zitten, maar daarom zijn het ook nog allemaal onbevestigde geruchten. Hieronder staan een aantal foto's die vandaag dus opdoken. Oordeel zelf maar ;)

Bron (Chinees), hier zie je ook alle andere foto's van deze zogenaamde Lumia 1030 samen met de iPhone 6.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.