Geruchten
14 december 2010 - Ron Smeets

Nieuwe iPhone displays afkomstig van Toshiba?

Als we deze berichten uit Japan mogen geloven dan gaan Toshiba en Apple een nieuwe fabriek bouwen voor de productie van zogenaamde low-temperature polysilicon LCD displays voor de iPhone.

Volgens Reuters steekt Toshiba zo'n 900 mljoen Euro (100 miljard Yen) in de bouw van de fabriek. Ook Apple zou een steentje bijdragen maar hoeveel is niet bekend.

De fabriek wordt in de eerste helft van 2011 gebouwd en de eerste displays zouden al in de tweede helft van datzelfde jaar van de band moeten rollen. Als deze LCD displays dus inderdaad voor de iPhone bedoeld zijn dan lijkt het aannemelijk dat ze pas vanaf de iPhone 6 (voor het gemak houd ik die nummering maar even aan), in 2012, toegepast gaan worden. Tenzij Apple en Toshiba al een deal gesloten hebben voor de iPhone 5 natuurlijk. Dat zou op zich ook nog kunnen aangezien Toshiba al een fabriek heeft waar maandelijks zo'n 8.55 miljoen van deze LCD displays geproduceerd worden. Met de komst van de tweede fabriek zou de productie verdubbeld kunnen worden.

De low-temperature Polysilicon LCD displays blinken uit in contrast, kleuren, resolutie en gering stroomverbruik (onder andere door gebruik te maken van het daglicht). Het is een overigens een bestaande technoligie die onder andere ook al toegepast wordt in compact camera's. Dat is althans wat ik er over kon vinden in deze pdf (van Sony, dat wel).

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.