Tablets
07 maart 2012 - Ron Smeets

Nieuwe iPad gepresenteerd; 'The new iPad'

Een echt grote verrassing was het niet maar Apple heeft vandaag de nieuwe iPad gepresenteerd. Op het moment dat dit artikel live gaat was de nieuwe naam nog niet genoemd. Natuurlijk werden eerst nog even wat iPad cijfers genoemd zoals de 200.000 apps die specifiek voor de iPad ontwikkeld zijn en de 55 miljoen iPad's (1 en 2) die sinds de allereerste lancering, in 2010, al aan de man en vrouw gebracht werden. En natuurlijk moest Samsung er ook even aan geloven. Tim Cook liet zien hoe 'lelijk' het OS en onduidelijk de UI eigenlijk is. Een beetje jammer maar de twee giganten hebben nu eenmaal (bijna slaande) ruzie.

Maar goed, de nieuwe iPad is dus de The new iPad geworden (uhm, de nieuwe iPad dus). Aan de buitenkant is weinig verschil te zien met de 'oude' iPad 2. De belangrijkste vernieuwing is het Retina display met een resolutie van 2048 x 1536 pixels. Meer dan voldoende voor full HD (1080p) content dus.

De pixeldichtheid (PPI) van het nieuwe scherm is 264ppi. Binnenin zit een A5X processor met quad core graphics. Volgens Apple is deze processor dubbel zo snel als de NVIDIA Tegra 3. Dat zal ongetwijfeld in de reviews de komende weken volop getest gaan worden ;-). De camera van de nieuwe iPad is een 5 megapixel versie. Daarmee kunnen ook video's in full HD (1080p) opgenomen worden.

De nieuwe iPad zal in een 3G (HSPA, max 21 Mbps), DC-HSDPA (max 42 Mbps) en 4G LTe versie beschikbaar komen. Die laatste is voor ons nog niet bijster interessant, maar kan datasnelheden tot 73Mbps (download) aan. Tethering (mobiele hotspot) is ook aanwezig, maar dat moet het netwerk (de provider) wel ondersteunen (cq. beschikbaar stellen).

De nieuwe iPad kan, net als zijn voorganger, 10 uur met één acculading doen, is 9.4mm dik en weegt 635 gram. Hij is dus iets dikker (0.6mm) en weegt ietsje meer (46 gram). De prijzen blijven hetzelfde en in Nederland zal hij vanaf 23 maart in de winkels verschijnen. De Euro prijzen volgen later maar dit zijn alvast de dollar prijskaartjes:

iPad ... 16 GB WiFi $ 499
iPad ... 32 GB WiFi $ 599
iPad ... 64 GB WiFi $ 699
iPad ... 16 GB WiFi + 3G $ 629
iPad ... 32 GB WiFi + 3G $ 729
iPad ... 64 GB WiFi + 3G $ 829

Tegen het eind van de nieuwe iPad presentatie werden nog wat software updates en vernieuwingen onthuld. Zo komt er nu ook een iPhoto versie voor de iPad en zijn Garage Band en iMovie vernieuwd. Als we Apple mogen geloven dan kunnen we met de nieuwe iPad onze eigen bioscoopfilm opnemen, editten en uitzenden (via 4G ;))) Grapje, maar dit zijn vooral functies en tools die we in een review nader moeten bekijken.

Behalve de iPad 3 werd ook een nieuwe Apple TV gepresenteerd. Nee, niet de verwachtte TV maar een nieuwe versie van Apple's bekende multimedia speler. De nieuwe Apple TV ondersteunt nu ook full HD (1080p) en kost 99 dollar in de VS.

Voorafgaand aan de onthulling liet Tim Cook nog wat bijzondere cijfers zien. Zo heeft Apple in het laatste kwartaal van 2011 zo'n 62 miljoen iOS apparaten verkocht (iPad, iPhone en iPod). 15.4 miljoen daarvan was een iPad. 76% van Apple's omzet wordt gegenereerd door zogenaamde 'post-PC' poducten (tablets, smartphones en zo). De teller van de App Store staat inmiddels op 585.000 beschikbare apps en onlangs werd de 25 miljardste download geregistreerd. De 'gelukkige' App Store klant was iemand in China (waarschijnlijk dus een Chinees, maar helemaal zeker is dat natuurlijk niet ;-))

Foto's via

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.