Toestellen
18 januari 2006 - Ron Smeets

Nieuwe GSM familie van DoCoMo

Wellicht dat ze in Japan bij NTT DoCoMo de Koreaanse toestelmakers die vrijwel elke dag één of meerdere nieuwe toestellen introduceren even de 'les' willen leren door in één klap een hele mobiele familie op de markt te zetten.

De 702i Foma toestelserie is in ieder geval een kleurrijk gezelschap, maar de specs van de diverse toestellen, die we hier nooit zullen zien, ontlopen elkaar niet al te veel. Meer foto's :

Allereerst de SH702iD, uitgvoerd in piano-zwart. Weegt 89 gram en in ingeklapte toestand 94x45x19.6mm 'groot'. Verder heeft ie een 2 inch QVGA display, een MiniSD port en 1.3MP cam.

De brandweerrode N702iD is met 112 gram en 98x48x18.7mm iets zwaarder en groter, maar wel platter. Hij heeft een OLED scherm aan de buitenzijde en een 2.3 inch QVGA display binnenin. De camera is met 1.23MP ook fractioneel 'minder'.

De 'gouden' F702iD valt op door het ergonomische ontwerp waardoor het toestel perfect in de hand ligt (of zou moeten liggen). Bovendien is ie geschikt voor het 'lezen' van biometrische gegevens en is hij voorzien van een PDF viewer, USB koppeling en een 1.23MP cam.

De bling-witte D702i valt nog het meest op door zijn afmetingen. Het 'candybar' toestel is met 13cm groter dan menig PDA, maar dat wordt deels wel weer goed gemaakt door z'n 'platheid (16.7mm). Verder heeft ie een 2 inch QVGA display en een 1.31MP cam.

De echt vreemde eend in deze familie is de P702i. Niet zozeer qua afmetingen of gewicht, en ook niet qua specs, maar als je hem ziet (hieronder) valt meteen op dat ie nog het meest op een traditionele GSM lijkt, terwijl de overige tostellen zich door hun kleur of vorm toch wel onderscheiden van de grijze massa. Voor de volledigheid. De P702i is voorzien van een 2.2 inch QVGA display, MP3 player, MiniSD slot en een 1.23MP camera.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.