Nieuws
12 november 2005 - Ron Smeets

Nieuwe GSM antennes beter voor onze hersenen

Een revolutionaire vinding van de wetenschappers van de Tongji Universiteit kan er binnen enkele jaren voor zorgen dat de straling die antennes van GSM's uitstoten grotendeels alleen nog maar in de directe richting van de GSM mast uitgezonden wordt en dus uit de buurt van onze hersenpan blijft.

Omdat de meeste GSM antennes rond zijn en het uitgezonden signaal ook letterlijk in de 'rondte sturen' krijgt ons lichaam dus vrijwel evenveel electromagnetische straling te verduren als als andere objecten in de nabijheid van de telefoon, waaronder de GSM mast.

Het zogenaamde 'left-handed-material' is een metaal met een structuur die verstrooing van electromagnetische straling kan terugdraaien waardoor, toegepast in GSM antennes , de richting van de straling beinvloedt kan worden.

Al jaren woedt er een discussie tussen voor- en tegenstanders van de stelling dat de straling van mobiele telefoons schadelijke gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Met de uitvinding van de Tongji Universiteit kan deze discussie wellicht binnenkort gesloten worden.

Overigens zal het nog enkele jaren duren voordat we de eerste 'stralingsvriendelijke' GSM's op de markt zullen zien. Vooralsnog zijn de patenten aangevraagd en heeft de Shanghai Science and Technology Commission ruim 120.000 Euro ter beschikking gesteld voor verder onderzoek.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.