Nieuws
13 mei 2010 - Ron Smeets

Nieuwe Android versies volgen veel te snel op elkaar

Sinds de introductie van de eerste versie, nu ruim anderhalf jaar geleden, op de G1, hebben we al versie 1.5, 1.6, 2.0 en 2.1 voorbij zien komen. En nu is het alweer de beurt aan versie 2.2. Recente tests van deze nieuwe versie (Froyo) hebben uitgewezen dat de Google Nexus One na installatie ineens bijna vijf keer zo snel wordt.

Daar waar Microsoft de plank de afgelopen jaren volledig mis sloeg door veel te veel tijd te laten tussen de verschillende updates (van Windows Mobile 5 -> 6 -> 6.1 -> 6.5) dreigt voor Google's Android nu een tegenovergesteld probleem.

OK, elke nieuwe versie is telkens weer sneller en beter dan zijn voorganger, maar de fabrikanten houden de razendsnelle ontwikkeling nauwelijks bij met als gevolg dat er nog gloednieuwe toestellen uitkomen met Android 1.6 terwijl 2.2 (drie versies 'verder') al bijna klaar is voor gebruik. Dat heeft dan weer tot gevolg dat kopers gaan zitten wachten op toestellen met de nieuwste Android versie en daar zullen de fabrikanten niet blij mee zijn.

Door de ietwat overijverige ontwikkeldrang van Google en de Android Community lijkt het namelijk alsof de fabrikanten en providers 'oude meuk' in de winkels leggen terwijl in werkelijkheid de ontwikkel-afdelingen van de verschillende fabrikanten en providers het juist niet meer bijhouden. Het 'afstemmen' van het OS en de hard- en software van de fabrikanten en providers (denk aan HTC's Sense UI en Sony Ericsson's Timescape en Mediascape UI) kost nu eenmaal de nodige weken (lees: maanden). Wanneer echter iedere drie a vier maanden een nieuwe OS-versie uitkomt dan is het niet gek dat de fabrikanten en providers die ontwikkeling niet meer bij kunnen houden.

Het wordt tijd dat Google en de Android Community de snelle en opeenvolgende release van nieuwe Android versie's gaat herzien. Een grote update per jaar (zoals Apple dat doet) en misschien 1 tussentijdse upgrade lijkt mij een prima strategie, toch?

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.