Entertainment
01 oktober 2009 - Ron Smeets

Nieuw Zeeland verbiedt GPS navigatie en email op mobieltjes

Volgens mij zijn ze daar in het land van de Kiwi's en Maori's de weg kwijt ;-) De Nieuw Zeelandse regering heeft namelijk een wet aangenomen die het gebruik van GPS navigatie op mobieltjes per 1 November verbiedt. Verder is ook het gebruik (lezen of schrijven) van email tijdens het rijden verboden, maar dat kan ik nog wel begrijpen.

De wet zegt letterlijk: "Een mobiele telefoon mag tijdens het rijden alleen gebruikt worden voor het voeren van telefoongesprekken mits het toestel in een carkit geplaatst is. Het is verboden om het toestel voor enig ander doel te gebruiken zoals het bekijken van GPS navigatie, het lezen en schrijven van email of het raadplegen van een electronische agenda".

Zoals gezegd, ze zijn het spoor duidelijk een beetje bijster daar aan de andere kant van de wereld. Ik bedoel, moeten Nieuw Zeelandse automobilisten nu allemaal een stand-alone navigatiesysteem kopen? Schijnbaar wel want het navigatie-verbod geldt namelijk uitsluitend voor toestellen met een mobiele telefoon functie. Heeft de lokale minister van verkeer soms aandelen in TomTom of Garmin?

Ik ben benieuwd hoeveel ongelukken er in Nieuw Zeeland de komende tijd geregistreerd gaan worden waarbij kaartlezende automobilisten betrokken zijn. Terug naar de (early) nineties. Allemaal weer aan de papieren landkaarten en stratenboeken ;-))

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.