Toestellen
15 januari 2015 - Ron Smeets

Nieuw prototype van de modulaire Project Ara smartphone getoond Google wil deze 'Lego smartphone' dit jaar al in de winkels leggen

Google werkt al een tijdje aan Project Ara; de ontwikkeling van een modulaire smartphone. Aanvankelijk nog onder de vlag van Motorola, maar dat merk is inmiddels geen onderdeel meer van Google. De eerste versie van het toestel moet nog dit jaar in de winkels verschijnen en daarvoor is Puerto Rico uitgekozen als proeftuin. Voor ontwikkelaars was al een prototype, de Spiral, beschikbaar. Google heeft nu een nieuwe versie daarvan, de Spiral 2, aan de wereld getoond. En ze zitten niet bepaald stil want er wordt ook al aan een derde prototype gewerkt die logischerwijs de naam Spiral 3 gekregen heeft.

Hieronder staan een aantal kiekjes van dat nieuwe prototype van de Google 'Lego smartphone'. Daarbij is duidelijk weer te zien welke kant de bedenkers uit gaan. De voorzijde bestaat, begrijpelijk, uit twee modules (scherm en front camera). De echte 'Lego puzzel' is aan de achterzijde te zien. Daar zitten onder andere de modules voor het netwerk, accu, camera, processor en dergelijke.

Zoals al vaker gemeld is de Ara zeker niet de eerste poging om een modulaire mobiele telefoon te maken. Tot op de dag van vandaag nog altijd zonder succes overigens. Aanvankelijk wilde Google de modulaire Ara begin dit jaar al in de winkels laten verschijnen, maar dat gaat niet meer lukken.

In onderstaande video geeft Google nog wat meer details van het concept. Daarbij wordt ook ingegaan op de verschillende mogelijkheden die de losse modules bieden. Het uitwisselen van alleen het scherm na een val is daar een van, maar ook de optie om (tijdelijk) twee accu's in het toestel te plaatsen. Nog meer foto's kun je hier bekijken.

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.