Nieuws
27 januari 2016 - Ron Smeets

Nieuw omzet- en winst record voor Apple, maar de groei stagneert Wereldwijd nu meer dan 1 miljard Apple devices in gebruik

Apple heeft vannacht de meest recente kwartaalcijfers onthuld. Het vierde kwartaal van 2015 (financieel gezien het eerste kwartaal van 2016 in de VS) was qua omzet en winst het beste kwartaal ooit voor de iPhone fabrikant. De winst bedroeg maar liefst 18.4 milard dollar op een totaalomzet van 75.9 miljard dollar. De bruto marge kwam uit op net iets meer dan 40%. Dat zijn natuurlijk weer cijfers waar alle concurrenten hun vingers, en waarschijnlijk ook de rest van hun hand en arm, bij af zouden likken ;)

Toch vallen de omzet- en winststijging ten opzichte van het vorige recordkwartaal, precies een jaar eerder, nog wel mee. Apple boekte namelijk 'slechts' 2% meer omzet en de winst was met een stijging van 2.2% voor Apple begrippen ook aan de lage kant. Daar is uiteraard wel een verklaring voor te vinden. De afgelopen jaren, tijdens de introductie van nieuwe iPhones, wist Apple de verkoopcijfers vooral ook op te krikken door de toevoeging van nieuwe producten (meer, en grotere, iPhone modellen) en markten (de officiële verkoopstart in China bijvoorbeeld). Dit jaar kon Apple daar niet van profiteren. In dat opzicht lijkt de groei er een beetje uit te zijn. Dat neemt natuurlijk niet weg dat Apple met afstand nog altijd de meest succesvolle en meest verdienende smartphone fabrikant ter wereld is. En de matige groeicijfers? Die kunnen wellicht weer wat verder opgekrikt worden met de komst van een nieuwe compacte iPhone waar de afgelopen maanden volop over gespeculeerd wordt. Of die kleinere iPhone er inderdaad gaat komen zal de komende maanden moeten blijken. De eerste compacte iPhone, de 5C, was in ieder geval geen succes.

Apple verscheepte in het afgelopen kwartaal 74.78 miljoen iPhones. Dat waren er ruim 300.000 meer dan een jaar eerder. De iPad verkoopcijfers zitten nog steeds in de lift naar beneden. In het vierde kwartaal werden er 16.12 miljoen verkocht, een kwart minder dan een jaar eerder. Vergeleken met het vorige kwartaal (Q3 2015) stegen de iPhone en iPad verkoopcijfers respectievelijk met 58 en 63 procent, maar dat is een trend die we ieder jaar terug zien bij Apple.

Opvallend is wel dat Apple de verkoopcijfers van de Watch nog steeds niet apart vermeld in de kwartaalrapportage. Die worden opgeteld onder de noemer 'Other Products' (o.a. de Watch, Apple TV en accessoires). Daarvan heeft Apple er in het afgelopen kwartaal 4.35 miljoen verkocht. Het blijft gissen hoeveel Watches daar tussen zaten.

De verwachte omzet- en winstcijfers voor het volgende kwartaal liggen een stuk lager, maar ook dat is normaal voor de tijd van het jaar. Het eerste kwartaal van een nieuw jaar wordt overal minder geld omgezet en verdiend. Apple geeft de volgende indicaties voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2016 (dat is dus het eerste kalenderkwartaal van dit jaar):
- Een omzet tussen de $ 50 en $ 53 miljard
- Een brutomarge tussen de 39 en 39,5 procent
- Exploitatiekosten tussen de $ 6 miljard en $ 6,1 miljard

Het moge duidelijk zijn dat Apple zelf ook heel erg in zijn sas is met deze resultaten. Dat blijkt ook wel weer uit de lovende teksten en schouderklopjes die Tim Cook aan zijn team en zichzelf uitdeelt:

“Ons team heeft Apple het allerbeste kwartaal tot nu toe bezorgd. Dat record is mede te danken aan de meest innovatieve producten ter wereld en de ongekend hoge verkoopcijfers van iPhone, Apple Watch en Apple TV”, zegt Tim Cook, CEO van Apple. “Verder verliep de groei van onze dienstverlening dit kwartaal nog sneller en hebben we onlangs een nieuwe mijlpaal bereikt: er zijn inmiddels meer dan een miljard Apple computers en devices in gebruik.”

“Onze uitmuntende verkoopcijfers en de goede marges hebben gezorgd voor de allerhoogste nettowinst en winst per aandeel tot nu toe, ondanks de lastige macro-economische situatie”, aldus Luca Maestri, CFO van Apple. “We hebben dit kwartaal een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $ 27,5 miljard behaald en we hebben meer dan $ 9 miljard laten terugvloeien naar onze investeerders in de vorm van dividend en de terugkoop van aandelen. We hebben nu $ 153 miljard van ons kapitaalterugvloeiingsprogramma van $ 200 miljard voltooid.”

Over de auteur: Ron Smeets
 
Ron is mede oprichter en hoofdredacteur van Mobile Cowboys. Zijn passie voor mobiele gadgets is ontstaan aan het begin van de jaren 90 en groeit nog dagelijks. Ooit begonnen met een KPN Autotelefoon die je per dag kon huren en via een Mitsubishi portable NMT telefoon en vrijwel elke Nokia die in de hoogtijdagen van de Finse fabrikant voorbij kwam inmiddels een fervent gebruiker (en tester) van tientallen smartphones en andere mobiele gadgets van alle mogelijke fabrikanten. Ron is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende autoriteiten in de Telecom markt.